VUKOVÁR OSTROMA

Hírkép: VUKOVÁR OSTROMA

Az Intercisa Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt FARKAS LAJOS múzeumigazgató VUKOVÁR OSTROMA című előadására 2018. NOVEMBER 15-én, csütörtökön, 17:00 órakor. Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4. Intercisa Múzeum II. emeleti előadóterme.

A horvátországi háború előtt a barokk város virágzó, sokszínű település volt, melyet zömében horvátok, szerbek, de más népek, köztük magyarok is jelentős számban laktak.
A vukovári csata a kelet-horvátországi Vukovár 87 napos ostroma, melyet a szemben álló felek 1991. augusztus 26. - 1991. november 18. között vívtak. A dél-szlavóniai város 87 nap után elesett. A Jugoszláv Néphadsereg és szerb félkatonai alakulatok három hónapig ostromolták, a II. világháború utáni idők legvéresebb harca zajlott a városért. 

Ez volt abban az időben Európa legpusztítóbb és leghosszabb csatája, és a  II. világháború óta Vukovár volt az első nagyobb európai város, amelyet teljesen leromboltak. Amikor a város 1991. november 18-án elesett, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le, és legalább 31 000 polgári lakost deportáltak a városból és környékéről. Vukovárt etnikai tisztogatás keretén belül szerbbé tették, és a függetlenségét kikiáltó Krajinai Szerb Köztársaság része lett. Számos szerb katonai és politikai vezetőt – köztük Miloševićet – később elítélték háborús bűnök miatt, melyeket a csata alatt vagy az után követtek el; többen közülük börtönbe is kerültek.

Az egykor ötvenezres Vukováron ma kevesebb, mint harmincezren élnek.

Részvétel: ingyenes

Elérhetőségek:

tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

e-mail: intercisamuz@gmail.com

web: www.intercisamuzeum.hu

facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, D+TV, Szuperinfó, Rádió24, ArtKalauz, museum.hu

  • Frissítve: 2018. november 7.