fő tartalom

Átadták a Dunaújváros Sportjáért Díjat

Hírkép: Átadták a Dunaújváros Sportjáért Díjat

A csütörtöki közgyűlés elején ünnepélyesek eretek között adták át a Dunaújváros Sportjáért díjakat. A közgyűlés döntése alapján, a díjat idén Sólyomvári Ágnesnek, a Bánki középiskola testnevelő tanárának, Oláhné Hingyi Zitának, a Duna-Pent Női Kézilabda Sportegyesület elnökének és játékosának, valamint Hingyi Beatrixnek, a Duna-Pent NKSE technikai vezetőjének és játékosának adományozták.

A díjazottak méltatásai 

Sólyomvári Ágnes a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának testnevelő tanára, már kisgyermekkora óta sportol, iskolás évei alatt a Kohász SE tornaszakosztályának versenyzője volt. A középiskolát követően a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát. A diploma megszerzését követően pedig visszatért Dunaújvárosba, ahol azóta is testnevelő tanárként tevékenykedik.

Mindig arra törekedett, hogy megszerettesse a sportot a gyermekekkel, diákjai pedig eredményesen szerepelnek a városi és megyei versenyeken. Az ő vezetésével az iskola fiú és lány tornászcsapata rendszeres résztvevője a háromszeres megyei tornaversenynek. 2001 és 2015. között az iskola fiú csapata kilencszer, a lány csapata pedig ötször végzett az első helyen. Hasonlóan eredményes ugyancsak az ő vezetésével az iskola floorball csapata is. Hiszen többször bekerültek a diákolimpia országos döntőjébe. Az elmúlt években igen sikeres az iskola a haditorna versenyen, amelyre szintén Sólyomvári Ágnes tanárnő készíti fel a csapatot. 2015 és 2018. között egymás után háromszor nyerték meg a megyei fordulót, és a diákok az országos döntőben is megállták a helyüket. Az Országos Haditorna Versenyen a 2018-as és 2019-es tanévben megrendezett megyei döntőn pedig az első helyen végzett az iskola csapata. Sólyomvári Ágnes tanárnő szervezője az iskola foci házibajnokságainak és az iskolai sportnapoknak. A Testnevelés munkaközösség vezetője. 2015 óta mesterpedagógus és szakértő, 1997-ben pedig elnyerte a „Fejér Megye Diáksportjáért” kitüntető címet.

A tanárnő nemcsak az iskolában szervezi a sportéletet, már 1989 óta tart a mozogni vágyó nőknek csoportos fitness órákat heti három, illetve két alkalommal. 2014 óta pedig az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében hetente két alkalommal várja nordic walking órákra az érdeklődőket „Az egészségesebb lakosságért” program keretében. Több évtizedes kimagasló és példaértékű sporttevékenysége, és pedagógiai értékteremtő munkája elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Sólyomvári Ágnes tanárnő részére adományozta. 

 

Oláhné Hingyi Zita a DUNA-PENT NKSE elnöke és játékosa már harminc évvel ezelőtt elkezdte a sportolói pályafutását, atletizált és kézilabdázott. Zita hamar szerelmese lett a kézilabdának, az élsportolókat folyamatosan figyelemmel is követte. Pergel István keze alatt hamar kiderült Zitáról, hogy nem csak óriási tehetség, de ereje is van a játékhoz. NBI Ifiben a meghatározó játéka miatt két év alatt 16 évesen NB I felnőtt csapatánál tehette próbára tehetségét. 1992-ben a munka mellett NB1/B Dunaújvárosi Papír csapatát erősítette kiváló játékával, így egyre több lehetőséget kapott, és az NBI-ben ismét oszlopos tag lett. Zitára minden poszton lehetett számítani technikája miatt, végletekig küzdő típusú játékos.

Később Pergel István csapatában együtt játszott húgával, Beával. A Papír Egyesület megszűnését követően 1998-ban Simontornyára igazolt NB1/B-be, majd 2003-ban Tolnára került, és folytatta játékát, majd ezt követően Tamásiban és Ercsiben is játszott. Zita 2008-ban adott életet Réka lányának, majd 2012-ben családjával közösen megalapították a DUNA-PENT NKSE csapatot, ahol tovább folytatta a kézilabdát.  Példaértékű és alázatos munkája miatt a fiatalok is felnéznek rá. Csapatukban közel 80 fiatal sportolónak teremtenek évről-évre lehetőséget arra, hogy fejlesszék magukat, és továbbvigyék a kézilabda szeretetét. Kiemelkedő és példaértékű sportolói pályafutása, valamint tehetségfejlesztő tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Oláhné Hingyi Zita részére adományozta. 

Hingyi Beatrix a DUNA-PENT NKSE technikai vezetője és játékosa ugyancsak több évtizede sportol, Zitához hasonlóan Lipták Gyulától és Jakabné Józsa Klárától kapta a sport iránti szeretetet. Bea atletizálással kezdte sportolói életútját, és a kosárlabda mellett horgonyzott le. Bea tehetsége hamar megmutatkozott, hiszen két éven belül serdülő válogatott lett. Amikor megszűnt a kosárlabda csapat, akkor tért át a kézilabdához, és csapatával két év alatt az Országos Bajnokságban Ifi második helyezést érték el. Később Pergel István csapatában együtt játszott nővérével, Zitával. A Papír Egyesület megszűnését követően 1998-ban Simontornyára igazolt NB1/B-be, majd 2003-ban Tolnára került, és folytatta játékát, ahol megkapta Tolna megye legjobb játékosa címét, majd ezt követően Tamásiban és Ercsiben is játszott. 2000 nyarán belekóstolt a strandkézilabdába, ami jó döntés volt, hiszen a Ferrecirk csapatával 3 ezüstérmet nyertek az EBT Masters-en továbbá magyar bajnokságot és magyar kupát is szereztek. Innen egyenes út vezetett a nemzeti válogatottba, ahol több EBT és VB szereplés mellett a 2005-ös világjátékokon ezüstéremig menetelt a csapat. 2006-ban megválasztották az év strandkézilabdázójának. Ezután a Beach Girls csapatával szintén többszörös magyar bajnok lett és EBT Marsters-en ezüst és bronzérmeket szerzett. 2006-ban pedig Európa legjobb csapata lett a Beach Girls. Bea 2009-ben adott életet Mira kislányának, majd 2012-ben családjával közösen megalapították a DUNA-PENT NKSE csapatot, ahol ő is tovább folytatta a kézilabdát, testvérével közösen. Ebben a csapatban Bea is rendkívül felelősségteljes és példaértékű munkát végez, a két testvér egy célért dolgozik. A tehetséges fiatalokat fejlődésre ösztönzik, és segítik sportolói karrierjüket. Elhivatott és példaértékű sportolói pályafutása, tehetségfejlesztő tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Hingyi Beatrix részére adományozta.

  • Létrehozva: 2019. február 14.