fő tartalom

Sajtóközlemény - Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése

Hírkép: Sajtóközlemény - Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a műemléki védelem alatt álló Mondbach kúria és környezetének fejlesztését, valamint a Baracsi úti Arborétum teljes területének turisztikai attrakcióvá fejlesztését tervezi a tanösvény mentén található két leromlott állapotú ingatlan hasznosításával. Az infrastrukturális fejlesztésre és felújításra 1,131 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.1.4-16 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhíváson. „Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése” megnevezésű, TOP-6.1.4-16-DU1-2018-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projekt célja Dunaújváros táji és épített környezeti értékeinek turisztikai célú hasznosítása Dunaújváros Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának megfelelően. A két projektelemet tartalmazó fejlesztés hozzájárul a térség gazdaságának diverzifikációjához a helyi gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás növelése érdekében, emellett lehetővé teszi a jelenlegi „Dunaújváros = Ipari város” kép felülírását, kulturális és turisztikai átkódolását.

A jelenleg kihasználatlan, műemléki védelem alatt álló Mondbach kúria és környezetének fejlesztése egy olyan kiemelt projekt Dunaújváros óvárosának, Pentelének az életében, mely egyszerre teremt kiemelkedő lehetőséget egy kulturális, civil társadalmi és turisztikai központ kialakításához, Dunaújváros történelmi identitásának megerősödéséhez, valamint további turisztikai, kereskedelmi és munkahely teremtési fejlesztések megalapozásához. A műemléki védettségnek megfelelően helyreállított és felújított épületegyüttesben a rendezvénytermek, kiállítótermek, műtermek mellett egy kávézó is helyet kap. A fejlesztés keretében megtörténik a belső udvar parkosítása és létesítmény akadálymentesítése is.

A Baracsi úti Arborétum és Tanösvény egyedi növénygyűjteményével Dunaújváros természeti örökségének különleges értéket képviselő színfoltja, helyi jelentőségű természeti védelem alatt álló terület. A projekt célja az arborétum teljes területének turisztikai attrakcióvá fejlesztése a tanösvény mentén található két leromlott állapotú ingatlan hasznosításával. A fejlesztés keretében egy aktív kikapcsolódást és rekreációt szolgáló közösségi tér, látogatóközpont és kisebb többfunkciós helyiségek kialakítása tervezett.

A „Látogatóközpont kialakítása a Mondbach kúriában és a Baracsi úti Arborétum fejlesztése” elnevezésű, TOP-6.1.4-16-DU1-2018-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében 2019.01.01 - 2021.10.31. között valósul meg.

További információ kérhető:

Vasmű u. 41. Irodaház Kft
e-mail cím:ugyfelszolgalat@v41.hu

  • Létrehozva: 2019. szeptember 9.