fő tartalom

Lakossági tájékoztató - PM10 szállópor 24 órás koncentrációjának tájékoztatási küszöbátlépéséről

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Dunaújváros, Köztársaság út 14. szám alatt lévő Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2019. 10. 24-én és 2019. 10. 25-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 4/2011. (I.14.) VM rendelet 3. mellékletében megállapított 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket két egymást követő napon meghaladta.

A mért koncentráció értékek a 2019. 10. 22 - 2019. 10. 25. időszakban:

Nap

Koncentráció
mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2019.10.22.

46,3

tájékoztatási küszöbérték alatt

2019.10.23.

60,0

tájékoztatási küszöbérték alatt

2019.10.24.

89,5

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2019.10.25.

76,1

tájékoztatási küszöbérték átlépés

Magyarázat:
- tájékoztatási küszöbérték (75 mikrogramm/m3): az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;
- riasztási küszöbérték (100 mikrogramm/m3): a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

Az átlagok az országos tendencia alapján alakultak, szignifikáns eltérés nem látható, a magas terheltségi szintek más településéken is jellemző volt.

A meteorológiai előrejelzés alapján jelentős változás a jövő hét elejéig nem várható, ezért a küszöbérték feletti terheltségi szint valószínűsége következő napokban is magas lesz.

Érintett területek:

A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol jelentős számban használnak szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket.

A 24 órán belüli koncentráció maximumokra az előző napi mérési eredmények lefutása alapján elsősorban a délutáni órákban lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai:

A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az 1 mikrométernél kisebb részecskék közvetlenül a véráramba kerülhetnek, ahol vérrögképződést okozva növelik a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert. 

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, várandós anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

Felhívjuk tisztelt lakosság figyelmét, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban, elsősorban a délutáni és esti órákban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

A jogszabályi előírások szerint két egymást követő napon fennálló küszöbérték túllépés esetén intézkedéseket kell tenni a lakosság védelme érdekében. Kedvezőtlen időjárási helyzet további fennállása esetén javasolt a korábbi gyakorlatnak megfelelően a lakosság tájékoztatására vonatkozó intézkedéseket megtenni, amelyről, illetve az egyéb intézkedésekről a Kormányhivatalt értesíteni szükséges. A tájékoztatás megtételéről a Fejér Megyei Kormányhivatalt értesítettük.

További elrendelhető intézkedésekről a 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 3. melléklete ad felvilágosítást.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu internetes honlapján. További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat www.dunaujvaros.hu hivatalos honlapján, a helyi médiákban, továbbá munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 544-301 munkaidőn kívül pedig a kornyved@pmh.dunanet.hu e-mail címen.

Felkérjük a tisztelt lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a mérőállomás Városháza „B” épületének oldalsó homlokzatán lévő kijelzőjén. Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

Dunaújváros, 2019. október 26.

Dunaújváros Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatala

  • Létrehozva: 2019. október 26.