Koronavírus: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

Hírkép: Koronavírus: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

Az elmúlt időszakban nagyon sok kérdést kaptunk a dunaújvárosiaktól, amikre igyekszünk egyénileg válaszolni. Három ügyben kiemelten sokan érdeklődtek, így erre külön is szeretnénk választ adni. Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!

  1. Piac nyitvatartása

A piac nyitva tartásáról a népegészségügyi szervekkel közösen döntött a városvezetés, egyben korlátozó intézkedéseket is bevezetve.

Egy időben maximum 200 vásárló tartózkodhat a piac területén, amit a nyitva lévő bejáratoknál a DVG emberei ellenőriznek és betartatnak. A hétvégi tapasztalatok alapján a létszám egyszer sem érte el a 200 főt, így nem kellett beavatkozni és a bejáratnál sem torlódott fel sor.

Dunaújvárosban a legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a friss zöldséghez és gyümölcshöz, ami nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából. A piac bezárásával a vásárlókat átterelnénk a zárt terű üzletekbe, ez sokkal problémásabb lenne.

Amíg minden más üzlet nyitva tarthat, addig értelmetlen a piac bezárásáról dönteni, természetesen, amint más kormányzati döntés születik az üzletek nyitvatartásáról, akkor a piacnál is felül fogjuk ezt vizsgálni.

  1. Kijárási tilalom

Kijárási tilalmat az önkormányzat és a polgármester nem rendelhet el. A törvény szerint veszélyhelyzet esetén „korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását” – erről azonban a kormány hozhat döntést. Az operatív törzs vasárnap azt közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést, mert megítélésük szerint a járványügyi helyzet ezt jelenleg nem indokolja. Azt is hozzátették, hogy ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor ott elrendelik a kijárási tilalmat. Hétfőn már úgy fogalmaztak: „az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet és nem véletlen, hogy számba veszik az erőforrásokat, amivel szükség esetén be tudják tartatni ezeket a rendelkezéseket”.

Mi is látjuk, hogy a fent leírtak ellenére néhány önkormányzat kijárási tilalom bevezetéséről döntött, erre azonban törvényi lehetősége nincs, az azt megszegőket semmilyen szankcióval nem lehet sújtani.

  1. A dunaújvárosi betegek adatai

A betegekkel a népegészségügyi szervek és a kórházak foglalkoznak, így az adataikat is ők tudják. Erről nem kötelesek tájékoztatni az önkormányzatokat, de ha ezt meg is teszik, ezeket az adatokat az önkormányzat akkor sem adhatja ki. Országos szinten is a tisztifőorvos asszony számol be a betegekről, hiszen neki vannak adatai. Azonban ezeken a tájékoztatókon sem hangzik el szinte semmilyen információ a betegekről. Müller Cecília már múlt hétfőn úgy nyilatkozott, hogy erre nincs is szükség, mert már a csoportos megbetegedések időszakát éljük, amikor már nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Sokan kérik, hogy legalább a betegek nemét és életkorát áruljuk el. Az önkormányzat ezt sem teheti meg, de ennek nem is lenne értelme, hiszen ezekből az adatokból semmi olyan nem derül ki, ami a járvány megelőzése szempontjából fontos lehet.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: a betegség lappangási ideje két hét is lehet, ezalatt tünetmentesen is fertőzhetünk! Ezért a legfontosabb, hogy betartsuk a már korábban ismertetett óvintézkedéseket!

Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!

 

  • Frissítve: 2020. március 23.