fő tartalom

Felhívás Dunaújvárosi Értéktár bővítésére

Hírkép: Felhívás Dunaújvárosi Értéktár bővítésére

2020. május 15-ig várják a felterjesztéseket a Települési Értéktár Bizottság listájába, nyolc kategóriában. A mellékelt adatlap kitöltésével bárki javaslatot tehet. Az országgyűlés még 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, amelynek célja az országos és helyi értékek meghatározása, számbavétele, védelme és megőrzése.    

Dunaújváros Közgyűlése 2016-ban hozta létre települési értéktár bizottságát (röviden: TÉB), amelynek feladata a helyi értékek azonosítása, a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, gondozása, a megyei értéktárral történő kapcsolattartás.  A bizottság-lakossági javaslatra- listába veszi a város szempontjából meghatározó jelentőségű, a városhoz való tartozást kifejező egyedi szellemi terméket, tárgyat, kulturális alkotást, hagyományt, jelképet, illetve természeti értéket. Ezek (a törvény alapján) az alábbi csoportokba sorolhatók: agrár-és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.

Ezek alapján Dunaújváros TÉB listájába, kulturális örökségként került korábban Somogyi József Martinász című szobra; a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes; a Kortárs Művészeti Intézet gyűjteménye, a Duna-parti védmű, szoborpark és sétányok; valamint a Szocreál építészeti tanösvény.

A listában szerepel még agrár-és élelmiszergazdaság kategóriában a Magyar Óriásnyúl; természeti környezet-kategóriában pedig a Baracsi úti „Arborétum” Természetvédelmi Területe.

A mellékelt adatlap kitöltésével most ismét bárki javaslatot tehet a fentebb említett kategóriákban. Az első listába kerüléshez 2020. május 15-éig várják a felterjesztéseket Bokor Zsuzsanna kulturális ügyintéző e-mail címére: bokor@pmh.dunanet.hu.

A beérkezett javaslatokat a Települési Értéktár Bizottság elnöke (Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester), és tagjai (Szabó Imre, főépítész; Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója) vizsgálják meg.

Csatolmány
Adatlap
  • Frissítve: 2020. május 7.
  • Létrehozva: 2020. május 4.