fő tartalom

Megemlékezés a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján

Hírkép: Megemlékezés a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján

Az 1920. június 4-én aláírt, az első világháborút lezáró békeszerződés értelmében Magyarország elveszítette területének kétharmadát és lakosságának mintegy hatvan százalékát. A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján és a Nemzeti Összetartozás Napján Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata az Evangélikus Templomban emlékezett.

A tragikus sorsdöntésre való visszatekintés Stermeczki András, evangélikus lelkész áhítatával kezdődött, majd a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást. Ezt követően 100 másodpercen át szóltak a harangok. Barta Endre alpolgármester Trianonra emlékező  beszédében a magyarságtudatot, az Istenbe vetett hitet, és személyes hozzáállásunk  fontosságát emelte ki. „Én azt gondolom, hogy az elmúlt 100 év is tökéletesen megmutatta azt, hogy Trianonnal nem fizikai értelemben van dolgunk. Nem abba kell kapaszkodni, hogy mi történt ott 100 éve, hogy kik és miért írták alá azt a szerződést. Azt kell néznünk, hogy ma nekünk mi ezzel a dolgunk. Ez nem a nagyszüleink feladata volt, ez nem az unokáink feladata lesz, ez a miénk. Meríthetünk erőt hitből. A magyarságtudatból. Nekünk itt, Dunaújvárosban a saját sorsközösségben van dolgunk. Nekünk saját magunknak kell föltennünk azokat a kéréseket, hogy én megtettem-e mindent azért, hogy ebben a közösségben ne a gyűlölet uralkodjon. Hogy ebben a világban Isten felé tudjunk fordulni. Erőt kell merítenünk mindabból, ami a magyarságot jellemzi, hiszen ezek mind ott vannak bennünk továbbra is. Ha ezzel a hittel és erővel fordulunk a jövő felé, sokkal szebb és jobb évek várnak ránk, mint ami az elmúlt 100 évet jellemezte.”

A Himnusz közös eléneklése után a megemlékezés a templomkertben található Trianon emlékműnél folytatódott, ahol a Bartók Kamaraszínház színművészeinek, Őze Áron, Jegercsik Csaba és Csadi Zoltán emlékező előadását hallhatták az egybegyűltek. Ezt követően a pártok, intézmények és szervezetek vezetői elhelyezték koszorúikat ás virágaikat, majd közösen imádkoztak, és elénekelték a Székely Himnuszt.  

  • Létrehozva: 2020. június 5.