Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Hírkép: Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

2020. július 6-án a napnyugta utáni órákban Dunaújváros területén ismét szúnyogirtás lesz. A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik, csak és kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el.

A lakosság részére a kezelés idejére az alábbi intézkedések javasoltak:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni
  • a gyérítés idején, és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a szellőztető berendezéseket kikapcsolni
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos!

Fontos azonban tudni, hogy magánemberként is sokat tehetünk, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben, ilyen például, hogy otthonunkban megszüntetjük azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Az elmúlt időszakban ugyanis nagy mennyiségű csapadék hullott, ennek következtében rengeteg, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jött létre: a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban akár egy hét alatt is ezerszámra fejlődhetnek lárvák. 

A szúnyoggyérítés kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége egy plakátot készített, amelyhez rövid tájékoztató is tartozik. A tanácsok betartásával a polgárok nagyban hozzájárulnak a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásához. 

  • Frissítve: 2020. július 5.