Újabb 90 éves szépkorút köszöntött az önkormányzat

Hírkép: Újabb 90 éves szépkorút köszöntött az önkormányzat

Folytatódott a szépkorú köszöntés városunkban: Hammerl Ferenc még a veszélyhelyzet ideje alatt töltötte be 90. életévét- most őt köszöntötte a város nevében Barta Endre. A humán ügyekért felelő alpolgármester otthonában látogatta meg Feri bácsit, és kívánt jó egészséget a nyugalmazott pedagógusnak, aki szívesen mesélt a tanári pályán eltöltött mintegy 40 évéről. Élettörténete a kattintás után olvasható.

Hammerl Ferenc, Feri bácsi 1930. március 12-én született Magyaróváron, két testvérével együtt. A helyi gimnáziumban érettségizett, majd a tanulmányait a budapesti Testnevelési Főiskolán ( a mai Testnevelési Egyetem) folytatta, és itt is diplomázott.

Pedagógusi pályáját 1954-ben Dunaújvárosban (az akkori Sztálinváros) kezdte a gimnáziumban. Feleségét is ekkor ismerte meg, 1956-ban házasodtak össze, két gyermekük született, akik közül lánya követte példáját: a pedagógus pálya mellett döntött, jelenleg a Gárdonyiban tanít. Hammerl Ferenc 1963-ban a pécsi Tanárképző Főiskolán elvégezte a rajz és művészettörténet szakot is. Pedagógiai munkájában meghatározó szerepet játszott az esztétikai nevelés. Az iskolában a rajz oktatás mellett kerámiaszakkört is vezetett: "Szerettem festegetni. A gyerekekkel csináltunk egy kerámiaműhelyt, amit imádtak és jöttek állandóan. Sok városban volt kiállításom. Például Budapesten, Mosonmagyaróváron, Hévízen, Komlón, Győrben, Sárospatakon, Tokajban, Miskolcon, Mezőfalván és a Széchenyi István Gimnáziumban is."- emlékezett vissza Hammerl Ferenc.  Az akkori Münich Ferenc Gimnáziumban ugyanis (ma Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium) hosszú évekig igazgatóhelyettes, majd 9 éven át az intézmény igazgatója volt. A művészet mellett a város sport életében is igencsak aktív szerepet vállalt: "Voltam edző a Kohásznál, úszóedző. Az uszodát mi nyitottuk meg a testnevelő kollégámmal. Nem volt úszómester, és mint testnevelők megkértek minket. Akkor nyitott a "nyitott" uszoda. Aztán a fedettnél is rengeteget dolgoztunk."


Hammerl Ferenc

1990-es nyugdíjba vonulása után még 3 évet tanított, mert ahogyan fogalmazott "nem volt rajz szakos utánpótlás". Nagy szenvedélye a festészet, amelynek szinte minden szabadidejét szenteli. Alkotásaiban tiszta szívvel és őszintén, képalkotói biztonsággal mond véleményt emberekről, tájakról. A természet és az emberek alkotta szépséget tolmácsolja képein: "Festegetek, Televíziót nézek, internetezek. Meg fotózgatni szeretek. Ki szoktam menni a Duna partra. Imádom. Engem a Duna vonzott ide, Sztálinvárosba Mosonmagyróvárról. Meg, hát nem rég raktam rendet a kitüntetések között."- utóbbiból pedig van bőven, hiszen a tanári pályán töltött mintegy 40 év nem múlt el nyomtalanul. Feri bácsi mindennapjait, hobbija mellett öt unoka örvendezteti meg,akik gyakran látogatják.

Munkájának elismeréséül több kitüntetést is kapott :

  • 1970-ben a Magyar Népköztársasági Sportérdemérem ezüst fokozatát, valamint „Az oktatásügy kiváló dolgozója” kitüntető jelvényt
  • 1980-ban átvehette Dunaújvárosban „A város és a lakosság érdekében kifejtett Eredményes Munkájáért” címet
  • 1987-ben a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa „Kiváló Munkáért” kitüntető jelvényét kapta meg
  • 1990-ben a Pedagógus Szolgálati Emlékérem címet vehetett át a nevelés-oktatás érdekében végzett több évtizedes áldozatos munkáért
  • 2004-ben Arany diplomát, 2014-ben Gyémánt Diplomát, 2019-ben pedig Vas Oklevelet vehetett át
Dokumentum: 
Csatolmány
Hammerl Ferenc
  • Frissítve: 2020. július 29.