fő tartalom

Több, 70 évesnél is idősebb fát vágtak ki illegálisan

Hírkép: Több, 70 évesnél is idősebb fát vágtak ki illegálisan

A DVG Zrt. szakemberei lakossági bejelentés alapján még márciusban lettek figyelmesek a Dunaújváros területén történő illegális fakitermelésekre. Akkor megtették a szükséges hatósági lépéseket, az eset azonban megismétlődött: az Akácos utcához közeli, az önkormányzat tulajdonát képező erdőterületen több tucat, 70 évesnél is idősebb fát vágtak ki illegálisan. A természeti és anyagi kár is jelentős.

A fatolvajlás általában saját szükségletre történik, azonban nem ritka a további értékesítés sem. Mészáros László, főerdész elmondta: a több száz hektáros területen folyamatosan járőröznek, emellett a lakosság nagy része is segítségükre van az észlelések, illetve bejelentések által. Így volt ez a legutóbbi esetben is, azonban sajnálatos módon tetten érés nem történt, de a megfelelő lépéseket megtették. A főerdész szerint ilyen esetekben nem csak az anyagi kár jelentős. "Ezt a fatömeget pótolnunk kell. Pótlási kötelezettség is keletkezett, hiszen ez egy erdőterület, amit folyamatosan faborítással kell tartanunk. Úgyhogy ide majd fákat kell ültetnünk, azokat meg kell vásárolni, ápolni kell. Tehát itt egy jelentős anyagi kár keletkezett az önkormányzat részére sajnos. A természeti kárról már nem is beszélve! Nem csak a fa értéke, ami itt károkozás lett, hanem itt a természetet, az életközösséget  is károsították. A fatömegen felül itt 70-80 éves fákról beszélünk. Nyilván beültetjük ezt a területet, de mire itt újra erdő lesz, az nagyon hosszú idő."

Orosz Csaba, önkormányzati képviselő "pofátlanságnak érzi" azt a fajta szemléletet, miszerint egyes emberek nem közösségben gondolkodnak.

"Ez a terület az önkormányzat tulajdona, ez az erdészet tulajdona, a közösség tulajdona. Itt a 6-os út mellett ez értünk van, a közösségért!  Kicsit előre gondolkodva, kicsit a közösségben gondolkodva ezeket a tetteket nem szabadna megtenni."- fogalmazott a képviselő, aki ahogyan azt el is mondta, ahogy most is, úgy korábban tűzoltóparancsnokként is több alkalommal segédkezett a problémás fákkal kapcsolatos esetek megoldásában. Elmondása szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan. 

A falopások és illegális szemétlerakások felderítésében és megelőzésében hatalmas segítséget nyújtanak a lakossági bejelentések, hiszen általuk hatékonyabban tudják elejét venni a hasonló eseteknek.

  • Frissítve: 2020. augusztus 1.
  • Létrehozva: 2020. július 31.