fő tartalom

Dunaújváros alapításának 70. évfordulójához kapcsolódik a Bartók új évada

Hírkép: Dunaújváros alapításának 70. évfordulójához kapcsolódik a Bartók új évada

A "Város Évadát" hirdette meg Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója. Az idei kínálat Dunaújváros 70. évfordulójához kapcsolódik, és amellett, hogy a hetven évesnél idősebb dunaújvárosi lakosok díjmentesen látogathatják majd az előadásokat, az egészségügyben dolgozók munkáját azzal ismerik el, hogy ők szintén ingyen nézhetik meg az összesen 12 bemutatót.

A szeptemberben induló új idény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Őze Áron egyebek mellett arról beszélt, hogy mivel meglehetősen nagy a bizonytalanság, a későbbi esetleges korlátozó intézkedések elkerülése, és a nézők iránti tapintat, elővigyázatosság jegyében saját hatáskörben olyan döntést hozott, amely szerint egy- egy előadásra csupán kétszáz nézőt engednek be. Kiemelte: semmilyen erre vonatkozó rendelet nincsen, ám fő a biztonság. Mint mondta: ki fogják szolgálni közönségüket, így, amennyiben szükséges, többször visznek színpadra egy- egy darabot, hogy senkinek se kelljen lemaradnia semmiről.

A Város Évadát illetően pedig ismertette a várható darabokat. Elsőként a Sándor Mátyás című musicalt tekinthetik majd meg a nézők szeptember 25-én. A Jules Verne művéből készült színpadi adaptáció egy ősbemutató, amelynek kivonatát ugyan már láthatták a színház szabadtéri színpadán pénteken, azonban teljes egészében a kőszínház évadban mutatják majd be Dunaújvárosban. 

A Város Évada következő bemutatója az a darab lesz, amely a Bartók színház munkatársának, Tőkés Nikolettának a diplomamunkája is volt az idei esztendőben: Szentesi Éva- Hamvaimból című műve egy igen kényes témát, a rákkal való – sikeres – küzdelmet dolgozza fel. Szeptember 30-án láthatják majd először.

Az előbbi darab komolyságával szemben meglehetősen fanyar humorral szórakoztatja majd a nézőket a Papp János főszereplésével színpadra kerül Dollárpapa című előadás, amely Gábor Andor bő száz évvel korábbi alkotásából készült. Október 9-én kerül színpadra.

Őze Áron már egy korábbi alkalommal is említette, hogy – ahogyan fogalmazott – Smuk Imre nélkül nem lenne színház Dunaújvárosban, így nem meglepő, hogy a teátrum korábbi művészeti vezetőjét felkérte az évad egyik bemutatójának rendezésére. A választás Kiss Csaba: Világtalanok című munkájára esett.

Az említetteken túl is izgalmas előadásokra számíthatnak majd a 2020-2021-es évad során a nézők: a Bartók Táncszínház adaptálja majd a János vitézt élőzenés- táncos formában, színre kerül a Mario és a varázsló, a „Hja, kérem, a nő az NŐ!” című darab, A kis herceg, egy, a táncdalfesztiválok világát idéző mű, Nem leszek a játékszered címmel, a Valentin nap éjszakája, az Illatszertár című darab, és a Latinovits Zoltán írásából készült Ködszurkálók is-írja a Dunaújváros Online. 

 

  • Létrehozva: 2020. augusztus 9.