fő tartalom

Közösségi akció részeként tették rendbe a pentelei kistemetőt

Hírkép: Közösségi akció részeként tették rendbe a pentelei kistemetőt

Egy korábban megkezdett folyamat újabb állomásaként Orosz Csaba önkormányzati képviselő és Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történésze közös takarítást szerveztek a pentelei kistemetőben. Mint azt Orosz Csaba elmondta: a környéken élők már régóta járnak erre a területre, hogy valamelyest rendben tartsák, azonban úgy vélték, átfogó, hatékony és nagyobb létszámot megmozgató akcióra van szükség, hiszen amellett, hogy a kegyhely meglehetősen rendezetlen állapotban van, a sírhelyekre is ráférnének az állagmegóvó munkálatok. A közösségi takarításon mintegy 40 ember vett részt. 

Orosz Csaba kiemelte: a temető üzemeltetője ellátja a pentelei egység kötelezően előírt karbantartási munkálatait, így például a fűnyírást, azonban ennél mélyrehatóbb intézkedésekre van szükség. Ilyen lenne egyebek mellett egy kerítés létrehozása; ennek tervezésére Orosz Csaba és Tóth Kálmán képviselői indítványt nyújtott be, hogy biztonságosabbá tegyék, megújíthassák a pentelei kistemetőt. A kezdeményezés másik szervezője Kronászt Margit, az Intercisa Múzeum történésze, aki a helyszínen röviden ismertette a temető helybeli történelmi jelentőségét. Mint azt elmondta: egyebek mellett nemesek, a helyi jegyzők, plébánosok, tanítók sírhelyei is megtalálhatóak. Hozzátette: örömmel fogadta, hogy milyen szép számban vettek részt a munkálatokban, hiszen ez jól mutatja, hogy a városiaknak fontos, hogy megőrizzük múltunknak e szegletét. 

Elárulta: a temetőt 1805-ben nyitották meg, kifejezetten a római katolikusok számára. Emellett kiemelten fontos jelentősége volt annak, hogy a nemes családok el kívántak különülni a "köznéptől" végső nyughelyeiken.

  • Frissítve: 2020. október 12.
  • Létrehozva: 2020. október 11.