fő tartalom

Utcanévnapok II Szilágyi Erzsébet út

Hírkép: Utcanévnapok II Szilágyi Erzsébet út

Utcanévnapok sorozatunk az Erzsébetekkel folytatódik, november 19-én Őket ünnepeljük. Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Szilágyi Erzsébet út is ezt a nevet viseli. Mátyás király híres kormányzóné édesanyjának élettörténetét alább olvashatják. Sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk, tartsanak Velünk! 

Szilágyi Erzsébet 1410 körül született, apja Zsigmond király híve, Szilágyi Bernolt László, anyja Bellyéni Katalin voltak. 1428-1430 körül kötött házasságot Hunyadi Jánossal. Első gyermekük, László 1431-ben született, második Mátyás, 1443. február 23-án. Mivel a két fiú születése között hosszú idő telt el, nem zárható ki, hogy több gyermekük is világra jött ezen időszak alatt, de csecsemő- vagy kisgyermek korukban meghaltak, így nem maradt fent róluk adat.

Hadi sikereinek következtében Hunyadi jelentős politikai karriert futott be, mely anyagi gyarapodással is járt a család számára. Férje kormányzósága idején, 1446-1452 között, az ország első asszonyának számított, bár ez ekkor inkább csak elvi tekintély volt, elsősorban nem közügyekkel, hanem a birtokaik igazgatásával foglalkozott.

1456. augusztus 11-én elhunyt Hunyadi János. Fia, László apja nyomán igényt tartott az országos főkapitányi címre, azonban arra V. László király gyámja, Cillei Ulrik horvát-szlavón bán is pályázott. 1456. november 9-én meggyilkolták Cilleit, a gyilkosságában Hunyadi László is részt vett. Szilágyi Erzsébetnek sikerült egy ideig megvédeni fiát a királyi bosszútól, azonban végül 1457 márciusában Lászlót kivégezték, Mátyás pedig börtönbe került. Kiváltásáról először levélben próbált a királlyal megegyezni, azonban nem járt sikerrel. Ezután úgy döntött, hogy testvérével, Szilágyi Mihállyal fegyverrel állnak bosszút. V. László a polgárháború elől előbb Bécsbe, majd Prágába menekült, ahová Mátyást is magával vitte fogolyként. A király váratlan, novemberben bekövetkező halála után hatalmi harc alakult ki a trónért, mely végül 1458. január 12-én egyezséggel zárult a Hunyadi-pártiak és ellenfeleik között. Szilágyi Erzsébet hathatós közreműködésének köszönhetően Mátyás került az ország élére. De nem csak a trónra jutásban, Mátyás hatalmának megszilárdításában is tevékeny szerepet játszott. Később azonban az anyakirálynő közvetlenül már nem szólt bele a politikába, a közügyektől is távolmaradt. Az ország legrangosabb úrnője lett, Mátyás külön udvartartást alakított ki számára, székhelye az óbudai királynői vár volt. Hétköznapjai során elsősorban birtokai kormányzásával foglalkozott, de számos egyházi adomány- és kiváltságlevele is fennmaradt.

1473-ban megszületett Mátyás törvénytelen fia, Corvin János, akinek neveltetését 1476-tól, Mátyás Beatrixszal kötött házasságától kezdve Szilágyi Erzsébet irányította. 1483-ban kelt végrendeletében mindent birtokát és vagyonát unokájára hagyta. Halálának pontos idejét nem ismerjük, de feltehetően 1483-ban vagy 1484-ben hunyt el, a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilikában helyezték örök nyugalomra.

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Frissítve: 2020. november 19.
  • Létrehozva: 2020. november 18.