fő tartalom

20 ezer facsemetét ültetnek a Schalbert-szigetre

Hírkép: 20 ezer facsemetét ültetnek a Schalbert-szigetre

20 ezer facsemetét ültetnek el a DVG munkatársai a napokban a Schalbert-szigeten. Városunk ezen része főleg a horgászok előtt ismert, pedig a természet kedvelőinek igazi paradicsom. Az ártéri területen végzett telepítés több, mint 3 hektáros területen történik, a hazai erdőgazdálkodás előtérbe helyezése alapján egy őshonos fát, a szürke nyárfát telepítenek. A tavalyi évben megkezdett erdősítési program elsőként a Szalki-szigetet érintette, ennek folytatása a Dunaújváros és Kisapostag között elhelyezkedő ártéri területen végzett munka.

"Tavaly a szabad strand feletti területen ültettünk húszezer darab fát,most pedig itt, a Schalbert-szigeten folytatjuk a munkát, hiszen itt, ezen a területen, amely szintén Dunaújvároshoz tartozik. Egy több, mint 3 hektáros területen újul meg az ártéri erdő és szürke nyárfát, egy, a vizek partján őshonos fajtát ültetünk el. Minden bizonnyal évtizedeket vesz majd igénybe ez az erdősítés, ami nagyon fontos ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink is élvezhessék a csodálatos Schalbert-szigetet. Ez most főként a horgászok paradicsoma, pedig remek kirándulóhely ez a dunaújvárosiaknak. Ezzel a munkával pedig oxigént, zöld területet biztosítsunk, ezáltal óvjuk környezetünket, városunkat." - mondta Mezei Zsolt alpolgármester.

Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti- és parkfenntartási ágazatának vezetője a helyszínen elmondta: a Schalbert-sziget már csak nevében utal minden oldalról vízzel övezett területre, valójában már átalakuláson ment át a közelmúltban, ám természetesen mindezek ellenére fontos a fásítás: "Jelenleg dunaújvárosi erdőterületen zajlik a telepítés. Mi a Pest Megyei Kormányhivatalhoz tartozunk, ők rendelik el ezeket a folyamatokat. Van egy tíz éves ütemterv, ez alapján gazdálkodunk. A korábban itt álló fák kivágását már korábban elrendelték, mivel a nemes nyár nem tud megújulni, ezeket kénytelenek voltunk kitermelni. Ezt követően tuskózás, talaj előkészítési munkálatok után erdő telepítés zajlik. Több mint három hektárnyi területet érint, nagyjából húszezer csemetét helyezünk el. Madár-és élőhely védelmi elvek alapján kell kezelnünk ezt a területet. A hazai erdő gazdálkodás előtérbe helyezése alapján egy őshonos fát, a szürke nyárfát telepítjük ide."

 

  • Létrehozva: 2020. november 26.