fő tartalom

9 busz állt forgalomba Dunaújvárosban

Hírkép:  9 busz állt forgalomba Dunaújvárosban

A húsz- harmincéves autóbuszok helyett „fiatalabb” Mercedesek érkeznek, amelyek a helyi közlekedést segítik majd. Összesen kilenc járművel újul meg majd a helyi busztársaság gépparkja: ezekből négyet mutattak be azon a sajtótájékoztatón, amelyen Szabó Zsolt alpolgármester és Tóth Ferenc, a Volánbusz Zrt. dunaújvárosi forgalmi telephely-vezetője, illetve Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is részt vett, aki elmondta: radikális változtatásokat készülnek bevezetni a helyi tömegközlekedésben, amelyek a városlakók által visszaküldött kérdőívek alapján, valós igényekre reagálva jön létre.

Szabó Zsolt alpolgármester a buszflotta fiatalításáról elmondta: a mostani lépéssel egy korszak zárul le, ugyanis eltűnnek a régi Ikarus buszok Dunaújváros tömegközlekedéséből. Ennek köszönhetően minden autóbusz alacsonypadlós lesz, ami főleg az időseknek és kisgyermekeseknek nagy segítség. Az új buszok e mellett sokkal környezetbarátabbak és csendesebbek is.

"Mivel Dunaújvárosban a megye egyik legöregebb gépparkja állt az utasok rendelkezésére, a társaság számára is megnehezítették ezek a körülmények, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsanak. Ezért is örömteli számunkra, hogy megérkeztek ezek az új járművek. Bár a vírus miatt  megcsappant a tömegközlekedést használók száma, mi arra törekszünk, hogy ez egy vonzó alternatíva legyen a dunaújvárosiak számára. Ez a környezetvédelem szempontjából is fontos számunkra. Emellett a bicikliút hálózat növelését is tervezzük, amellyel egy környezetbarát „csomagot” biztosíthatunk a helybelieknek a mindennapok során a munkába járáshoz, bevásárláshoz."- emelte ki az alpolgármester.

Tóth Kálmán a buszközlekedés megújításával kapcsolatban kiemelte, hogy már az utolsó fázisában van a munka, teljesen új menetrend kerül majd bevezetésre a jövő év elején. A mostani körjáratok helyett ellenjáratok járnak majd: "Elmondhatjuk, hogy készen vagyunk a Volánbusz Zrt.-vel közösen készített tervvel, amelyben megújul majd a dunaújvárosi tömegközlekedés. Ezúton is köszönöm annak az 1200 válaszolónak, aki véleményével segítette ennek kialakítását. Ez drasztikus változtatásokat hoz majd. Ellenjáratok lesznek, csupán egyetlen körjárat szerepel a kínálatban, a 13-as vonalán. Az átalakítások célja, hogy minél többen vegyék igénybe a buszközlekedést."- tette hozzá. 

Az eseményen részt vett Tóth Ferenc, a Volánbusz Zrt. dunaújvárosi forgalmi telephely-vezetője is, aki elmondta, több szempontból is előrelépést jelentnek az új járművek:

"A kilenc darab új busz jóval fiatalabb a korábban használtaknál, ezek úgynevezett Euro 3-as, illetve Euro 4-es besorolásúak a káros anyag- kibocsátás szempontjából. Ez az előzőleg használt Ikarus buszok szennyezésének mintegy ötöde, vagy akár tizede. A járműveket örömmel vették használatba munkatársaink, amelyek az utasok számára is kényelmesebb, komfortosabb utazást tesznek lehetővé. Emellett az utasforgalom gyorsabb és biztonságosabb lesz. Járműveink úgynevezett „pörgető rendszerben” kerülnek forgalomba, azaz Újtelep, Béke városrész, valamint az ipari övezeteknél egyaránt találkozhatnak majd velük. Mivel alacsonyabb padlójúak, így a fel-és leszállás is könnyebbé válik. Szintén előnyük, hogy nagyobb légtér áll rendelkezésre, ami a járványügyi védekezést is segíti a szükséges védőtávolság betartásával."

  • Létrehozva: 2020. november 28.