fő tartalom

Tájékoztató a gépjármű adóval kapcsolatos feladatokról

Hírkép: Tájékoztató a gépjármű adóval kapcsolatos feladatokról

Tisztelt Adózók!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a alapján 2021. január 1-jétől az állami adó- és vámhatóság (NAV) veszi át a belföldi gépjárművek utáni gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól.

A 2021. január 1-jét megelőző gépjárműadó kötelezettséggel kapcsolatos ügyekben továbbra is Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága az illetékes. A 2020. december 31-éig keletkezett tartozásokat az önkormányzati adóhatóság 11736037-15361363-08970000 számú gépjárműadó fizetési számlájára kell megfizetni.

A 2021. január 1-től kezdődően a gépjárműadót az állami adó- és vámhatóság által megadott számlaszámra kell teljesíteni.

A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően minden hónap 20. napjáig megküldi az előző hónap utolsó napja szerinti állapotnak megfelelő, az előző adatszolgáltatási időszakhoz képest bekövetkezett adókötelezettséget érintő változásokat, így a gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell adatbejelentést tenniük az állami adóhatóság felé.

Önkormányzati adóhatóságunk is szolgáltat adatot az állami adó- és vámhatóság számára a 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról, a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, a mentesség jogcíméről, valamint annak a gépjárműnek a forgalmi rendszámáról, üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, amelynek adófizetési kötelezettsége a 4. § (4) bekezdése alapján 2021. január 1-jén szünetel, továbbá az adófizetési kötelezettség szünetelésének kezdő napjáról. Ezekről az adózóknak külön bejelentést szintén nem kell tenniük.

Az adóelőírásokat tartalmazó határozatokat 2021. évtől az állami adóhatóság postázza az érintetteknek. A változásokkal kapcsolatos információk az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján lesznek megtekinthetők.

Köszönjük a Tisztelt Adózóknak, hogy az elmúlt években a gépjárműadó befizetéseikkel hozzájárultak Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának működéséhez, városunk fejlődéséhez.

 

 

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

  • Létrehozva: 2020. december 14.