fő tartalom

Utcanévnapok II II. János Pál pápa tér

Hírkép: Utcanévnapok II II. János Pál pápa tér

Utcanévnapok sorozatunkban január 25-én a Pálokat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a II. János Pál pápa tér is ezt a nevet viseli, 2005 óta. Hogy előtte hogyan is nevezték az Apáczai Csere János utcánál található teret, és ki készítette el az ott álló mellszobrot II. János Pál pápáról, azt az alábbi összeállításból megtudhatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.  

Szent II. János Pál pápa Karol Józef Wojtyła néven született 1920. május 18-án Lengyelországban, Wadovicében. Édesanyját 1929-ben vesztette el, 1932-ben meghalt orvos bátyja, 1941-ben pedig édesapja is.

1938-ban a krakkói Jagelló Egyetemen kezdett filozófiát valamint lengyel nyelvet és irodalmat tanulni. Lengyelország német megszállása után, 1939-ben bezárták az egyetemet, így fizikai munkásként dolgozott, először egy kőfejtőben majd egy vegyi gyárban. 1942-ben kezdte meg papi tanulmányait az Adam Stefan Sapieha bíboros által vezetett illegális szemináriumban, ebben az időszakban egy színtársulatban is játszott. 1946. november 1-jén szentelték pappá, majd Rómába küldték tanulni. 1948-ban tért vissza Lengyelországba, ahol teológiából doktorált. Ez után különböző plébániákon illetve egyetemi lelkészként is szolgált. 1958. július 4-én Krakkó segédpüspökévé nevezték ki. Ekkor választott jelmondatát (Totus tuus – Egészen a tiéd) pápaként is megtartotta. 1964-ben VI. Pál pápa Krakkó érsekévé nevezte ki, majd 1968-ban bíborossá kreálta. Részt vett a második vatikáni zsinaton, ahol jelentős szerepe volt a Gaudium et spes (Öröm és reménység) kezdetű lelkipásztori konstitúció kidolgozásában.

1978-ban augusztusában részt vett az I. János Pál pápát megválasztó konklávén. A pápa 33 nap után elhunyt, így újabb konklávét tartottak, melyen 1978. október 16-án Wojtyła bíborost választották pápává. A pápai trónt II. János Pál néven foglalta el. Ő lett a 264., 455 év után az első nem olasz, egyben az első szláv pápa. 27 évig tartó pápasága az egyik leghosszabb ideig tartó a történelem során. Székfoglaló miséjét október 22-én a Szent Péter téren mutatta be.

Beiktatása után sorra járta a római plébániákat. Pápasága alatt Európa és a többi földrész országaiból is sokat felkeresett (104 apostoli útján 129 országban járt), számos egyházi és állami vezetővel találkozott. 1981. május 13-án a Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson egy török bérgyilkos, Mehmet Ali Ağca merényletet követett el ellene, a pápa életveszélyesen megsebesült, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült az életét megmenteni. Később megbocsátott merénylőjének és a börtönben is meglátogatta.

Fontosnak tartotta a párbeszédet más vallásokkal, hívására Assisiben több alkalommal találkoztak a világvallások vezetői, hogy együtt imádkozzanak a világ békéjéért. Bocsánatot kért a katolikus egyház múltban elkövetett vétkeiért, többek között Gallileo Galillei elítéléséért, a keresztes háborúk és az ellenreformáció során elkövetett bűnökért, Husz János megégetéséért. Regnálása idején 14 enciklikát adott ki, több apostoli levelet, apostoli buzdítást és apostoli konstitúciót írt.

Számos boldoggá és szentté avatás fűződik nevéhez. A magyarok közül a boldogok közé emelte Apor Vilmos püspököt, Batthyány-Strattmann Lászlót és IV. Károly királyt, szentté avatta IV. Béla lányát, Kingát és I. Nagy Lajos lányát Hedviget.

Két alakalommal járt Magyarországon, 1991. augusztus 16. és 20. valamint 1996. szeptember 6. és 7. között.

2005. április 2-án este hunyt el a vatikáni pápai rezidencián. Április 8-án helyezték örök nyugalomra, temetésre 3 millió hívő jelenlétében került sor. XVI: Benedek pápa 2011. május 1-jén avatta boldoggá, ünnepét október 22-ére jelölte ki. 2014. április 27-én Ferenc pápa avatta szentté.

II. János Pál pápa halálát követően ötven dunaújvárosi polgár Dr. Kálmán András polgármestertől kérte, hogy az elhunyt pápának emléket állítva nevezzenek el róla utcát városunkban. 2005 májusában a kezdeményezést támogatta a közgyűlés, így az Apáczai Csere János utcánál található, korábbi Ikarusz teret, melyen a Krisztus király templom is áll, II. János Pál térre nevezték át. A pápáról Rohonczi István ROHO készített szobrot, melyet 2010. május 18-án egyházi szertartás keretében Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök leplezett le.

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Létrehozva: 2021. január 25.