fő tartalom

A szabályok betartása mellett ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

Hírkép: A szabályok betartása mellett ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

Gallyazás, metszés, gazolás - csak néhány a tavaszi, kerti tennivalóból, amelynek következtében avar- és kerti hulladék keletkezik a házak táján. A jelenlegi önkormányzati rendelet értelmében 2021. április 30-ig lehet zöldhulladékot égetni. Ugyanakkor nem csak az égetés a megoldás.

 

Égetni azonban elsősorban a száraz, előzetesen szikkasztott kerti hulladékot lehet a füstképződés csökkentése érdekében – olvasható a február 19-én hatályba lépett önkormányzati rendeletben, amely szerint a családi házas övezetekben engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése. Az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban lehetséges egészen 2021. április 30-ig - munkaszüneti napok kivételével - minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 9 és 17 óra között, szélcsendes időben. A rendelet kitér arra is, hogy az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, illetve festéket. A meggyújtáshoz - amelyet csak 18 felüli végezhet -  pedig nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag. Továbbá  égetni csak és kizárólag olyan területen szabad, ahol az senkit sem veszélyeztet, illetve „vagyoni és környezeti kárt nem okoz”- fogalmaz a rendelet. A város közterületein egész évben tilos az avar és a kerti hulladék égetése!

„Az égetés helyett azonban vannak más alternatívák” – erről már Orosz Csaba és Tóth Kálmán önkormányzati képviselők beszéltek lapunknak, ugyanis körzetükhöz tartozik a város két leginkább érintett területe: a Pentele városrész és az Újtelep. Mint mondták, bár ismételten engedélyezett a zöldhulladék-égetés, környezetvédelmi szempontból az egyik lehető legrosszabb megoldás a lakosság részéről. Így, ha elkerülhető, akkor komposztáljunk vagy gyűjtsük zsákokba a zöldhulladékot.

„A komposztálás során értékes humuszhoz jutunk, amellyel javíthatjuk a talaj minőségét és növényeinknek is értékes tápanyagot biztosíthatunk”- mondta Orosz Csaba.

A másik ilyen környezetbarátabb kerti hulladék kezelési módszer a hulladékok zsákokba gyűjtése. Mint azt Tóth Kálmán elmondta, erre a célra a Dunanett által forgalmazott, biológiailag lebomló zsákokat használhatjuk. „Áprilistól kezdődik a zöldhulladék gyűjtése. Idén nyolc alkalommal szállítja el a Dunanett a zsákokba gyűjtött zöldhulladékot. Nyolc zsákot mindenkinek ingyen biztosítanak erre a célra,amelyek átvehetők telephelyükön, a Budai Nagy Antal úti irodában, ügyfélszolgálati időben. Akinek pedig ennél több zsákra van szüksége, az 390 forintért megtudja azt vásárolni szintén a Dunanett telephelyén. Fontos, hogy a zsákban kihelyezett zöldhulladék kommunális hulladék nem kerülhet.”

  • Létrehozva: 2021. február 25.