fő tartalom

Közlemény a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendeléséről

Hírkép: Közlemény a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendeléséről

Dunaújváros, Köztársaság út 14. szám alatt lévő Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja 2021. 02. 25-én és 2021. 02. 26-án, a 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket két egymást követő napon meghaladta. Ezért Pintér Tamás polgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Az átlag az országos tendencia alapján alakult. Magas terheltségi szintek más településéken is kialakultak, jelentős szignifikáns eltérés Dunaújváros levegőszennyezettségében nem volt látható. Az időszakban jellemző déli légmozgás következtében elképzelhető az ipari terület kibocsátó forrásainak kismértékű hozzájárulása is.
A meteorológiai előrejelzés alapján, a mai napon (2021. február 27-én) egy hidegfront következtében jelentős változás várható, amely a küszöbérték feletti terheltségi szint tartós fennállásának valószínűségét csökkenti.
Legutóbb, másfél évvel ezelőtt volt szükség a tájékoztatási fokozat elrendelésére. 

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Dunaújváros, Köztársaság út 14. szám alatt lévő Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2021. 02. 25-én és 2021. 02. 26-án a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. mellékletében megállapított 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbértéket két egymást követő napon meghaladta.

A mért koncentráció értékek a 2021. 02. 23 - 2021. 02. 26. időszakban:

Nap

Koncentráció
mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2021.02.23.

52,5

tájékoztatási küszöbérték alatt

2021.02.24.

48,1

tájékoztatási küszöbérték alatt

2021.02.25.

87,0

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2021.02.26.

92,0

tájékoztatási küszöbérték átlépés

Magyarázat:  - tájékoztatási küszöbérték (75 mikrogramm/m3): az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

                        - riasztási küszöbérték (100 mikrogramm/m3): a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

Az átlag az országos tendencia alapján alakult. Magas terheltségi szintek más településéken is kialakultak, jelentős szignifikáns eltérés Dunaújváros levegőszennyezettségében nem volt látható. Az időszakban jellemző déli légmozgás következtében elképzelhető az ipari terület kibocsátó forrásainak kismértékű hozzájárulása is.

A meteorológiai előrejelzés alapján, a mai napon (2021. február 27-én) egy hidegfront következtében jelentős változás várható, amely a küszöbérték feletti terheltségi szint tartós fennállásának valószínűségét csökkenti.

Érintett területek:

A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol jelentős számban használnak szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket.

A 24 órán belüli koncentráció maximumokra az előző napi mérési eredmények lefutása alapján elsősorban a délutáni órákban lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai:

A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az 1 mikrométernél kisebb részecskék közvetlenül a véráramba kerülhetnek, ahol vérrögképződést okozva növelik a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert. 

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, várandós anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

Felhívjuk tisztelt lakosság figyelmét, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és városunk levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban, elsősorban a délutáni és esti órákban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

A jogszabályi előírások szerint két egymást követő napon fennálló küszöbérték túllépés esetén intézkedéseket kell tenni a lakosság védelme érdekében. Kedvezőtlen időjárási helyzet további fennállása esetén javasolt a korábbi gyakorlatnak megfelelően a lakosság tájékoztatására vonatkozó intézkedéseket megtenni, amelyről, illetve az egyéb intézkedésekről a Kormányhivatalt értesíteni szükséges. A tájékoztatás megtételéről a Fejér Megyei Kormányhivatalt értesítettük.

További elrendelhető intézkedésekről a 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 3. melléklete ad felvilágosítást.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu internetes honlapján. További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat www.dunaujvaros.hu hivatalos honlapján, a helyi médiákban, továbbá munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 544-301 munkaidőn kívül pedig a kornyezetvedelem@dunaujvaros.hu e-mail címen.

Felkérjük a tisztelt lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a mérőállomás Városháza „B” épületének oldalsó homlokzatán lévő kijelzőjén. Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük!                                                                                                    

  • Létrehozva: 2021. február 27.