fő tartalom

Feloldották a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Hírkép: Feloldották a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A szombati hidegfront és az élénk É/ÉNy-i szél sokat javított a dunaújvárosi levegő PM10 szálló por szennyezettségén, 2021.02. 27-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbérték alá csökkent, ezért Pintér Tamás elrendelte a tájékoztatási fokozat feloldását.

A legutóbbi napokban a légköri viszonyok országszerte kedveztek a füstköd, vagy más néven szmog kialakulásának. Ez a kedvezőtlen jelenség akkor következik be, ha az idő párás, ködös, gyenge leszálló légmozgás van, inverziós tényezők uralják a légkört, vagyis a hidegebb talaj menti légrétegekre melegebb légrétegek telepszenek rá. Ez a jelenség a városra még jobban lenyomja kéményekből, lakossági fűtésből, gépjárművekből származó légszennyező anyagokat, és gátolja a levegő természetes tisztulását. Még rosszabb a helyzet, ha a település egy völgykatlanban fekszik. Ebből a szempontból Dunaújváros földrajzi fekvése révén szerencsésebb helyzetben van, mivel löszmagaslaton terül el, hamarabb ki tud szellőzni a levegője. 

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Dunaújváros Köztársaság úti Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő automata monitorállomás mérési adatai szerint 2021.02. 27-én a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja a 4/2011. (I.14.) VM rendelet 3. mellékletében megállapított 75 mikrogramm/m3 tájékoztatási küszöbérték alá csökkent.

A mért koncentráció értékek a 2021. 02. 23 - 2021. 02. 27. időszakban:

Nap

Koncentráció
mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2021.02.23.

52,5

tájékoztatási küszöbérték alatt

2021.02.24.

48,1

tájékoztatási küszöbérték alatt

2021.02.25.

87,0

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2021.02.26.

92,0

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2021.02.27.

39,3

tájékoztatási küszöbérték alatt

Magyarázat:  - tájékoztatási küszöbérték (75 mikrogramm/m3): az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

                        - riasztási küszöbérték (100 mikrogramm/m3): a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

A meteorológiai előrejelzés alapján vasárnaptól újra anticiklon alakítja időjárásunkat, emiatt csendes idő várható gyenge légmozgással, amelyek következtében ismét romlásnak indulhat a levegő minősége.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu internetes honlapján. További tájékoztatást kaphatnak az önkormányzat www.dunaujvaros.hu hivatalos honlapján, a helyi médiákban, továbbá munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 544-301 munkaidőn kívül pedig a kornyezetvedelem@dunaujvaros.hu e-mail címen.

Felkérjük a tisztelt lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a fenti elérhetőségeken.

Együttműködésüket köszönjük!

 

  • Létrehozva: 2021. február 28.