Már városunkban is működnek a használt olajgyűjtő pontok

Hírkép: Már városunkban is működnek a használt olajgyűjtő pontok

A környezetszennyezés megelőzése érdekében már városunkban is szelektíven gyűjthető a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj. Mint azt Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését – ezt szolgálja a használt étolaj szervezett begyűjtése is.

 

Az alpolgármester lapunknak elmondta, hogy sokan nem is gondolnák, hogy mekkora kárt okoz egyetlen liter csatornába öntött használt olaj – ez a mennyiség akár százezer liter élővizet is képes beszennyezni. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy a háztartásokban keletkezett sütőolaj ne kerüljön a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, a talajba vagy akár a kommunális hulladéklerakóba, hangsúlyozta Szabó Zsolt. 

- Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Éppen ezért a városban működő önkormányzati intézmények önkéntes részvételével együtt csatlakoztunk a használt étolaj szervezett begyűjtéséhez és a gyűjtőpontok kialakításához. A városban több ponton – a Dunaújvárosi Óvoda összesen 7 tagóvodájánál, a bölcsődéknél és a Pentelei Waldorf Általános Iskolánál kihelyezett box-okban -  adhatják le a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat. A gyűjtésben a Biotrans Kft. nyújt segítséget, amely díjmentesen elszállítja a már említett pontokon összegyűjtött olajat, és az intézmények alapítványainak 25 Ft/kg visszatérítést biztosít adomány formájában az összegyűjtött mennyiségért. Bízunk abban, hogy egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód, hiszen ma már nem csak a hulladékot gyűjthetjük szelektíven.

A használt olaj tisztítás után kiváló biodízel alapanyag, amely a gázolajgyártás során hasznosul újra,  így mindenképpen előnyös annak szelektív gyűjtése. Az új, ingyenes szelektív gyűjtési forma bevezetésével a település csatornahálózata és szennyvíztisztítója is mentesül a terhelés alól, így a rendszer környezetvédelmi szempontból hasznos a csatlakozó önkormányzatok számára. A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része így eltűnik a csatornákból, és ezzel a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási- és rongálódási aránya csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma - valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól – részletezte az olaj szelektív gyűjtésének előnyeit a környezetvédelmi vezető- főtanácsos.

 

Mi a teendő?

A lakóknak tehát – az elhatározáson kívül – nincs más dolguk, mint a háztartásokban keletkezett elhasználódott, kihűlt olajat visszatölteni egy PET palackba, majd elvinni azt az alább található gyűjtőpontok egyikébe, nyitvatartási időben. Az olajat leszűrni nem szükséges.

Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat az elkerített udvar részekre, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez, így a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél, vagy csengessenek a portán.

Helyszín cím nyitvatartás
Dunaújváros Zengő-Bongó Bölcsőde Bólyai János u. 2. 6:00-17:00
Dunaújváros Napraforgó Bölcsőde

Kossuth u. 7/b.

5:30- 16:30
Dunaújváros Liszt Ferenc Kerti Bölcsőde

Liszt Ferenc kert 18.

6:00-17:00
Dunaújváros Hétszínvirág Bölcsőde

Barátság u. 1.

6:00-17:00
Dunaújváros Makk Marci Bölcsőde Március 15. tér 11. 5:30- 16:30
Dunaújváros Aprók Háza Tagóvoda Gábor Áron u. 2-4. 5:00-17:00
Dunaújváros Aranyalma Tagóvoda Gagarin tér 1. 5:00-17:00
Dunaújváros Bóbita Tagóvoda Földes Ferenc liget 1. 5:00-17:00
Dunaújváros Duna-parti Tagóvoda Batsányi u. 2-4. 5:00-17:00
Dunaújváros Katica Tagóvoda Petőfi S. u. 4. 5:00-17:00
Dunaújváros Kincskereső Tagóvoda Ady E. u. 1/a. 5:00-17:00
Dunaújváros Százszorszép Tagóvoda Lajos király krt. 31. 5:00-17:00
Pentelei Waldorf Általános Iskola Magyar út 49. 7:30-16:30

 

  • Frissítve: 2021. április 6.
  • Létrehozva: 2021. április 1.