Gáspár Aladár (1946-2021)

Hírkép: Gáspár Aladár (1946-2021)

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy

városunk Pro Cultura Intercisae díjas képzőművésze, költője

Gáspár Aladár

2021. április 2-án, életének 75. esztendejében elhunyt.

 

Gáspár Aladár 1968-ban az Egri Tanárképző Főiskolán, majd 1979-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán művésztanárként diplomázott. Tanári pályafutásának legnagyobb részét Dunaújvárosban töltötte, 14 éven át volt Fejér megye rajz szakfelügyelője. Ő indította el 35 évvel ezelőtt az Arany János Általános Iskolában az azóta is sikeresen működő rajz tagozatos képzést.

1969-től volt kiállító művész mind itthon, mind külföldön. 1970-től rendszeresen szerepelt dunaújvárosi, Fejér megyei és országos tárlatokon. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Alapító tagja volt az ÚjpArt Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének.1970 óta írt verseket, novellákat, amelyek különböző folyóiratokban jelentek meg. 2016-ban adták ki az Úton című verses- képeskönyvét.

Gáspár Aladár így mesélt magáról egy 2020-as interjúban: "Ságújfalusi mezítlábas, klottgatyás gyerekként elindultam egyszer a nagyvilágba, évek hosszú során át vándoroltam, és Isten segítségével eljutottam az öregkoromig. (...) az idő nagy Úr. Ma már ennek az elmúlása az egyik legnagyobb ellenfelem. (...) Ha arra a több ezer tanítványomra gondolok, akiknek valamelyest gyarapítottam a vizuális-esztétikai kultúráját, máris jónak tarthatom a teljesítményemet. (...) Egyéni karakterű műveimmel egészen biztosan valamelyest hozzájárultam önmagam és korosztályom emberi lényegének megismeréséhez, ami művészi életutam sikere szempontjából mégis csak a legfontosabb."

Gáspár Aladár 2009-ben munkásságáért Pro Cultura Intercisae díjat kapott.

  • Frissítve: 2021. április 4.