fő tartalom

Utcanévnapok II Szent György út

Hírkép: Utcanévnapok II Szent György út

Utcanévnapok sorozatunkban április 24-én a Györgyöket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Szent György út is ezt a nevet viseli. A katonák, rendőrök védőszentjének történetétaz alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatják, hogy ez a tavasz első napja. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Szent György 271 körül született kappadókiai előkelő családban. Anyja keresztény volt, akinek hatására ő is áttért a keresztény hitre. Diocletianus császár uralma alatt katona volt, ám mikor megkezdődtek a császár keresztényüldözései, lemondott hivataláról, és a császár ellen fordult. Mint keresztény, ő is börtönbe került, ahol kínzásoknak vetették alá, hogy eltérítsék keresztény hitétől, azonban ez nem sikerült. 303. április 23-án végezték ki a palesztiniai Lodban. (Egy másik életrajzi változat szerint György Dadianosz perzsa király börtönében szenvedett.)

György a tizennégy segítő szent egyike. A katonák, rendőrök, földművesek, pestisben, leprában és szifiliszben szenvedők, a cserkészek, az olasz lovasság, valamint Anglia, Isztambul, Aragónia, Portugália, Németország, London, Genova, Velence és Moszkva patrónusa. Ünnepe általában április 23., Magyarországon, Csehországban (valamint az Egyesült Királyságban, ha április 23. vasárnapra esik) április 24.

Szíriában már a 4. században, Rómában az 5. században, Itália egyéb részein egy évszázaddal később szenteltek templomokat Györgynek. Ezt követően Szent György tisztelete Európában egyre erősebb lett, tetőpontját a középkorban érte el. Legnagyobb tekintélye Angliában volt, V. Henrik alatt a canterbury érsek rendelkezése szerint ünnepe ugyanazt a rangot kapta, mint a karácsony.

Szent György tisztelete a magyar történelemben már Szent István idején megjelent, akinek nagy legendája szerint István Szent Márton és Szent György zászlaja alatt indult Koppány ellen. Szent Imre 1110 körül született legendájában pedig arról olvashatunk, hogy Imre Veszprémben éjjel, titokban abba a templomba ment imádkozni, amit György tiszteletére építettek. Ábrázolása megtalálható a korona alsó, bizánci részén is. 1326. április 23-án Károly Róbert király alapította a Szent György lovagrendet, mely az első világi lovagrend volt.

Szent Györgyöt a legtöbben, mint sárkányölőt ismerik, de ez a történet csak az idők folyamán kapcsolódott alakjához. A 13. században több régebbi forrásból összeállított Legenda Aureában olvasható, ahogy a szent megmenti Silena városát, illetve a királylányt a sárkánytól. Sárkányölő Szent György egyik legszebb ábrázolása, a Kolozsvári testvérek 1373-ban készült alkotása jelenleg Prágában található, de több helyen áll másolata, így Kolozsvárott, Budapesten és Szegeden is.

Szent Györgyhöz a néphagyományban is számos szokás kapcsolódik. Ez volt a tavasz első napja, ekkor hajtották ki az állatokat illetve fogadták fel a pásztorokat. Számos mágikus eljárást is végeztek ezen a napon, mellyel egyrészt az emberek saját, másrészt állataik egészségét próbálták megőrizni.

Dunaújvárosban a Szent György út 2003-ban kapta nevét.

Összeállította: Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Létrehozva: 2021. április 24.