"Isten éltesse Dunaújvárost!"

Hírkép: "Isten éltesse Dunaújvárost!"

Dunaújváros várossá nyilvánításának 70. évfordulója alkalmából egy térplasztikát helyeztek el a Városháza téren. A rendhagyó, online ünnepi avatóműsoron Pintér Tamás polgármester mondott beszédet, és köszöntötte a 70 éves várost. A több hónapon át készülő, 3 méter magas „Város szíve” már a főtéren dobog tovább.  

 

– Ma van 70 éve, hogy a minisztertanács várossá nyilvánította Dunapentelét. A város építése akkor még gőzerővel zajlott, hiszen az éppen egy évvel előtte 1950. május 2-án kezdődött – történelmi visszatekintéssel kezdte rendhagyó, online ünnepi beszédét Pintér Tamás polgármester április 29-én, Dunaújváros születésnapján. A kerek évforduló alkalmából egy szív alakú térplasztikát helyeztek ki a Városháza térre – így köszöntve a 70 éves várost.

Mint azt a polgármester elmondta: a tavalyi évben nagy ünnepségekkel, változatos programokkal készültek az évfordulóra, de a pandémia miatt ezek elmaradtak, és idén sem ünnepelhet együtt a város.

– Dunaújváros 70. születésnapja azonban nem múlhat el nyomtalanul. Éppen ezért készült el ez a mögöttem látható térplasztika, ami reményeim szerint sokáig emlékeztet majd bennünket erre a kerek évfordulóra. Ez a születésnapi ajándék megmutatja szeretetünket a városunk iránt és segít, hogy az idelátogatók is jobban lássák a szépségét. Én abban bízom, hogy ez a szív egy találkozási pont is lesz, ahol idősek és fiatalok, dunaújvárosiak és nem dunaújvárosiak állnak majd meg, beszélgetnek, fotókat készítenek – folytatta Pintér Tamás.

Mint mondta: bízik abban, hogy hamarosan együtt, személyesen is ünnepelhetünk. De amíg erre várnunk kell, arra kéri a városlakókat, hogy használják ki az internet adta lehetőséget a járványügyi intézkedéseket betartva látogassanak el a térre, és készítsenek fotókat a „Város szívénél”, majd töltsék fel őket az ünnepi videó alá, és írják meg „mit jelent dunaújvárosinak lenni, és persze azokat az élményeket is, amelyek a város alapításához, építéséhez vagy úgy általában az elmúlt 70 évhez kötődnek.”

– Készítsünk egy nagy, közös emlékkönyvet, írásokkal, fotókkal, hogy ebben a helyzetben is erősítsük azt, ami a legfontosabb: a közösségünket. Azt, hogy mi Dunaújvárosiak vagyunk. Isten éltesse Dunaújvárost és Isten éltessen minden dunaújvárosit, éljen most bárhol is a világban! –zárta szavait Pintér Tamás.

"Isten éltesse Dunaújvárost!"

"Isten éltesse Dunaújvárost!"

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékei: Vári Gergely Péter koncertharmonikán Jevgenyij Derbenko Rock toccata című művét játszotta; Stadler Sára és Tágincevá Tamila xilophónon Johann Sebastian Bach H-moll menüetjét adták elő. Kovács Vanda színművész pedig Egresi Zsuzsanna Írás a löszfalon című verséből szavalt részleteket.

A köztéri alkotás hosszú heteken át készült. A főbb kivitelezését a MEISER Ferroste Kft. végezte, az elhelyezési munkálatokban pedig több dunaújvárosi cég is segédkezett. A 3 méter magas, 60 cm mélységű térplasztika merevítő rácsszerkezetéhez, valamint lemezborításához 1480 kg acélra volt szükség.

  • Frissítve: 2021. április 30.
  • Létrehozva: 2021. április 29.