fő tartalom

Bibliatörténeti kiállítás nyílt városunban

Hírkép: Bibliatörténeti kiállítás nyílt városunban

"A bibliák papírvilága" címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Papírmúzeumban csütörtök délelőtt. Az egyedülálló bibliatörténeti tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Az eseményen Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester is részt vettek. A résztvevőket Pelbárt Jenő múzeumigazgató és a múzeumnak helyet adó Hamburger Hungária ügyvezetője, Bencs Attila fogadta.   

 

A tárlat anyaga Galambos Lajos 2000 darab bibliát tartalmazó magángyűjteményének legszebb kiadványaiból rendezett be időszakos kiállítást a múzeum. A számos eredeti és egyedi bibliát bemutató tárlat megnyitását örömmel vállalta Erdő Péter bíboros, aki mint mondta, a könyv nem csupán információ hordozó funkciót tölt be,hanem esztétikai jelleggel és szimbolikus értékekkel bír.

- Felmerül az a kérdés, hogy például a misekönyvet természetesen digitális formában is lehet közölni, na, de használhatjuk mi azt az oltárnál? Nem bontja az meg az egész ünneplésnek az esztétikumát? Vannak világító eszközeink is, amikkel azt hiszem erősebben és biztonságosabban tudunk világítani, mint a gyertyával, mégis szerepel a gyertya a liturgiában, mert olyan szimbolikus értékek kapcsolódnak hozzá, amelyek miatt a liturgiában nem hagytuk el. Na, hasonlóképpen áll a dolog a könyv formátummal és a papírra írt vagy nyomtatott könyvvel is, hogy van egy bizonyos, nem csupán információhordozó, hanem esztétikai  és merem azt mondani, hogy bizonyos tekintetben szent jellege. Éppen ezért nekünk egy ilyen kiállítás nagyon sokat mond, és különösen sokat mond, hogy a papír feltalálásától kezdve mutatja be a történetet. Nos, ez igazán közel áll a szívemhez, így nagy örömmel jöttem el. Igazán különleges, és jó szívvel ajánlom mindenkinek - fogalmazott a magyar egyházfő.

Bibliatörténeti kiállítás nyílt városunban

A kiállítás egyik fő látványossága az 1626-ban kiadott, első teljes katolikus biblia, az ú.n. Káldi Biblia XVII. századi facsimile példánya, vagyis hasonmás modellje. A hasonmás jelző azt jelenti, hogy az akkori kor technikáját alkalmazva, sőt, az akkor vétett hibákat is elkövetve készült a facsimile modell, amely munka 2 évet vett igénybe.  A modell-alkotás gyakorlati célja az volt, hogy 2026-ra, e szent tárgy kiadásának 400 éves évfordulójára  a hasonmás példányokat megfelelő példányszámban elő lehessen majd állítani. Eszmei célja pedig a hagyományőrzésen felül a tisztelgés a korabeli 20 kézműves szakma, különösen a papír- és nyomástechnika előtt.

A tárlat másik különlegessége a 350 éves Kájoni kódex facsimile példánya. A legnagyobb zenetörténeti magyar kincsként nyilvántartott kódex hasonmás példányát Dr. Diószegi György Antal kutató mutatta be a vendégeknek. 

Az időszakos kiállítást időpontfoglalással 2021. szeptember 14 -ig láthatják az érdeklődők, amely a papírmúzeum állandó kiállításával együtt hétfőtől péntekig 8:00 – 16:00 óra között látogatható, illetve előzetes bejelentkezéssel, 30 fő felett hétvégén is szeretettel várja a védettségi igazolvánnyal érkező érdeklődőket a Magyar Papírmúzeum, amelynek címe: 2400, Dunaújváros Papírgyári út 42-46., Dunapack porta.

Az időpontfoglalás az alábbi elérhetőségeken lehetséges:

  • Létrehozva: 2021. május 20.