fő tartalom

Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

Hírkép: Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

Városunk egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafánál hamarosan felállított emlékmű. A tervek szerint mintegy 1 méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó készíti.

 

 

– Jakóné Fekete Teréz „Terike néni”  Pentele házban tartott búcsúztatóján ígéretet tettem, hogy a város egyik legelismertebb házaspárjának (Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál) tiszteletére egy emlékhelyet alakítunk ki. Azonban a vírus, mint ahogyan sok minden mást, sajnos ezt is felülírta. Ugyanakkor nem felejtettük el, és elérkezett az idő, hogy megvalósítsuk ezt – mondta Barta Endre alpolgármester a temetői kopjafánál tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a pedagógus házaspár neve nemcsak Pentelével, hanem Dunaújvárossal is egybeforrt az évek során.

– Terike néni és Pali bácsi kiemelten fontos személyei városunknak, számtalan díj megérdemelt tulajdonosai ők. Míg Terike néni egyebek mellett városunk díszpolgára és Pro Cultura Intercisae díjas, addig Pali bácsi többek között például Dunaújvárosért díjas. Azt gondolom kevés olyat találunk, aki ne hallott volna Róluk, a városért, a kultúráért és az ifjúságért végzett munkásságukról. A temetői kopjafánál felállított, fából készült emlékmű méltó helyet ad az emlékezésnek. Bízom benne, hogy itt akár már Mindenszentekkor leróhatjuk tiszteletünket emlékük előtt.

Barta Endre hozzátette: az emlékművet Nyitrai Mihály fafaragó készíti, és várhatóan nyáron készül majd el.  

Jakóné Fekete Teréz 2019. decemberében, Jakó Pál 2013. szeptemberében hunyt el Dunaújvárosban. Életútjukról, városunkért végzett munkásságukról itt olvashatnak:

http://www.jakd.hu/jakone_fekete_terez

http://www.jakd.hu/jako_pal

 

 

 

  • Létrehozva: 2021. május 30.