fő tartalom

Szúnyoggyérítés lesz városunkban

Hírkép: Szúnyoggyérítés lesz városunkban

2021. június 10-én, csütörtökön 18 órától Dunaújváros területén füstköddel történő szúnyoggyérítés lesz. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Nem megfelelő időjárás esetén a pótnapok 2021. június 11 - én és 12-én lesznek, 18 órától. Mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban stb.) fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben. 

Magánemberként is sokat tehetünk, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben, ilyen például, hogy otthonunkban megszüntetjük azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. A vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban akár egy hét alatt is ezerszámra fejlődhetnek lárvák. 

A szúnyoggyérítés kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége korábban egy plakátot készített, amelyhez rövid tájékoztató is tartozik. A tanácsok betartásával a polgárok nagyban hozzájárulnak a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásához. 

 

A lakosság részére a kezelés idejére az alábbi intézkedések javasoltak:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni
  • a gyérítés idején, és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a szellőztető berendezéseket kikapcsolni
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos!

    • Létrehozva: 2021. június 8.