fő tartalom

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

Hírkép: Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

Folytatódott a Szépkorúak köszöntése városunkban: a héten Barta Endre alpolgármester óvodai főszakácsnőt és szabómestert köszöntött a város vezetése nevében. A születésnaposok a családjuk körében fogadták a jókívánságokat.

 

 

Domak Istvánné „Julianna néni” még a tavalyi év végén ünnepelte 90. születésnapját, azonban a pandémia miatt elmaradt a személyes önkormányzati látogatás. Szerdán családja körében fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki virágcsokorral, emléklappal és csomaggal köszöntötte az 1930. november 8-án Rácalmáson született „Julianna nénit”, aki Adony – Alsócikola pusztán nőtt fel három testvérével együtt. Családjával napszámosként dolgoztak az akkori grófi birtokon. Julianna néni 1963-ban költözött Dunaújvárosba férjével és fiával együtt, majd itt a helyi óvodákban kezdett el dolgozni a konyhán, közben megtanulta a szakács szakma fortélyait, majd idővel óvodai főszakácsnő lett: 10 évet az Erkel kerti óvodában, majd 20 évet a Római városrészi oviban dolgozott. 1985-ben ment nyugdíjba. Munkájáért több elismerést is kapott, az 1976-os a Minisztertanács által adományozott „Kiváló dolgozó” címére az egyik legbüszkébb. Három unoka és öt dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban. Julianna nénit fia, Domak István minden nap több alkalommal meglátogatja és segíti . Unokái és dédunokái is gyakran benéznek hozzá. Mint mondta, korábban a napjai kézimunkázással teltek: a lakásában egyebek mellett saját hímzésű terítők, párnák, huzatok találhatók, amelyekre egytől egyig büszke, hiszen a varrás és a hímzés örök szerelem marad a számára.

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

Szerdán fogadta még az önkormányzati jókívánságokat Fehérvári Antal is, aki június 14-én töltötte be 90. életévét. „Antal bácsi” tősgyökeres pentelei, földművelésből élő családban nőtt fel hét testvérével együtt. Szakmát szeretett volna tanulni, így hamar megszerezte a férfi szabó mesterlevelet, és több mint 40 éven át végezte ezt a munkát. Feleségét is a szakmája révén ismerte meg, akivel 65 évig éltek együtt szeretetben és boldogságban. Sokáig szalagvezetőként dolgozott a Ruhagyárban, majd a Pálhalmai BV intézetben varrt egyenruhákat, végül innen  is ment nyugdíjba. Két gyermeke született. 4 unoka és 3 dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban, akiket korábban nagyon sokszor vitt a Duna partra focizni, játszani. A munka mellett is igencsak aktív közösségi életet élt, hiszen tanácstag volt Újtelepen és rengeteget dolgozott az ott élőkért. Antal bácsi szervezte meg például a vezetékes víz- és gáz házakba való bevezetését.  De a szabó mesterséget is szívvel-lélekkel végezte: több inasából kiváló szabót nevelt. A mindennapjai ma már leginkább kertészkedéssel telnek: zöldségeket, gyümölcsöket, valamint szőlőt termel.

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

  • Létrehozva: 2021. június 17.