fő tartalom

Ma este ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Hírkép: Ma este ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban
Idén már harmadik alkalommal, június 28-án, hétfőn városunk területén füstköddel történő szúnyoggyérítés lesz. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Amennyiben az időjárás miatt a meghirdetett napon nem lehet elvégezni a gyérítési munkálatokat, a pótlásra a következő két este valamelyikén kerül sor. Mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban, stb.) fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben.
 

Magánemberként is sokat tehetünk, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben, ilyen például, hogy otthonunkban megszüntetjük azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. A vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban akár egy hét alatt is ezerszámra fejlődhetnek lárvák. 

A szúnyoggyérítés kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetsége korábban egy plakátot készített, amelyhez rövid tájékoztató is tartozik. A tanácsok betartásával a polgárok nagyban hozzájárulnak a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásához. 

 

A lakosság részére a kezelés idejére az alábbi intézkedések javasoltak:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni
  • a gyérítés idején, és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a szellőztető berendezéseket kikapcsolni
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos!
  • Létrehozva: 2021. június 28.