fő tartalom

Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

Hírkép: Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára emlékezett Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata csütörtökön a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. Az ünnepi eseményen átadták a Dunaújvárosért díjakat.  

 

– 1956-ban egy nép azt mondta elég volt, ezzel pedig mi, magyarok felfordulást okoztunk egy világbirodalomban. Alig hét évvel azután, hogy a kommunisták teljes mértékben magukhoz ragadták a hatalmat, a magyar népnek elege lett. Elég volt a terrorból, elég volt az elnyomásból, elég volt a hazugságokból – idézte fel a 65 évvel ezelőtti eseményeket Pintér Tamás polgármester ünnepi beszédében az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.

Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

Mint mondta: bár az ’56-os események óta eltelt több mint hat évtized, nem feledkezhetünk el az akkor történt eseményekről, 1956 jelentőségéről. Ellenkezőleg: közös feladatunk, hogy ne csak megőrizzük, de tovább is adjuk az üzenetét.

– Ne feledjük: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe. Lassan magunkra maradunk. A forradalom hősei lassan elmennek, de ne feledjük: a forradalom eltiprói is. (…) Egyre távolabbi az esemény és egyre kevesebb a tanú. Így egyre nagyobb a mi felelősségünk, akik még találkoztunk, beszéltünk a forradalom tanúival, résztvevőivel, hogy ne csak megőrizzük, hanem tovább is adjuk 1956 üzenetét, hogy tovább vigyük a lángot. Hiszen a fiatal generáció tagjai között, a most iskolás korosztályban egyre többen vannak, akik életkoruknál fogva nem értik, hogy mi áradt itt meg, mint a tenger. Nekik nemhogy szüleik, már nagyszüleik sem élték át 1956-ot. Közös feladatunk, hogy elmondjuk, hogy beléjük tápláljuk ’56 szellemiségét azokba is akik nem tudják, mert örökségbe kapták, hogy milyen nagy dolog a szabadság – zárta gondolatait Pintér Tamás.

Az ünnepség folytatásában Márai Sándor Mennyből az angyal című verse csendült föl, majd a Dunaújvárosért díjak átadása következett: a közgyűlés által még 1991-ben alapított elismerést posztumusz Bába Mihály a női kézilabdacsapat 2021 márciusában elhunyt masszőre, valamint dr. Baráth Károly a Szent Pantaleon Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa érdemelte ki.

Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

A díjazottakról itt olvashatnak: https://dunaujvaros.hu/dunaujvarosert_dij

Az ünnepi eseményen a Lengyel Szabolcs „Micsi” által vezetett nagy múltú Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes varázsolta el a közönséget. Az ünnepség után Barta Endre alpolgármester mondott pohárköszöntőt és gratulált az elismerésekhez.  

Az esemény galériáját itt tekinthetik meg: https://dunaujvaros.hu/a_dunaujvarosert_dijak_atadasa

 

Pintér Tamás: a múlt ismerete nélkül nincs út a jövőbe

  • Frissítve: 2021. október 27.
  • Létrehozva: 2021. október 26.