fő tartalom

Szerdánként és péntekenként lehet avart és kerti hulladékot égetni

Hírkép: Szerdánként és péntekenként lehet avart és kerti hulladékot égetni

Dunaújváros közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el azt a rendeletet, amely összefoglalja a tűzgyújtással és avarégetéssel kapcsolatos szabályokat. A rendelet értelmében a családi házas övezetekben engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése. Égetni azonban elsősorban a száraz, előzetesen szikkasztott kerti hulladékot lehet a füstképződés csökkentése érdekében – olvasható a rendeletben, amely szerint  az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban lehetséges egészen 2021. december 31-ig - munkaszüneti napok kivételével - minden héten szerdán és pénteken lehet  9 és 17 óra között, szélcsendes időben.

A rendelet a tűzgyújtással kapcsolatos szabályok részleteire is kitér - ezeket ismertette Orosz Csaba önkormányzati képviselő.

– A legújabb szabályok szerint október 27-től kezdve minden szerdán és pénteken van lehetőség az avar, illetve zöldhulladék égetésére, mindezt a városlakók délelőtt 9 és délután 17 óra között tehetik meg, kizárólag szélcsendes időben. Az ünnepnapok természetesen kivételt képeznek az említett napok alól, hiszen akkor továbbra is tilos a tűzrakás. Ennek kapcsán arra kérjük a lakosságot, hogy amennyiben lehetőségük van zöldhulladék komposztálására, inkább azt a lehetőséget válasszák. A nedves, beteg ágakkal és falevelekkel nem érhető el „tiszta” égés, így rengeteg füst keletkezik, amely nem csak a környezetünkre káros, hanem a többi városlakót is zavarhatja. A károsanyag kibocsátás elkerülése végett az égetésre ítélt anyagokat továbbra is érdemes szárítani.

Fontos megjegyezni azt is, hogy oda kell figyelnünk az élővilágra is, hiszen a falevelek és ágak alatt sünök, és más kisállatok is megbújhatnak, ezért minden esetben ellenőrizzük az elégetni kívánt kupacokat.

A képviselő kiemelte, fontos betartani az említett szabályokat, hiszen több esetben is bírság szabható ki arra, aki nem a megfelelő napon vagy időben égeti el. A gumitörmelék, szemét, és veszélyes anyagok sokasága továbbra is a tiltott kategóriába számít. Aki mégis megpróbálja ezeket eltüzelni, rendőri beavatkozásra és bírságra számíthat. 

Orosz Csaba hozzátette, a szabályozás nem vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre, hiszen ott más utasításokat kell követni.

Amennyiben nincs érvényben megyei vagy országos tűzgyújtási tilalom, ezeket a tűzrakóhelyeket továbbra is lehet használni, amennyiben a kijelölt helyen teszi, és a megfelelő oltáshoz szükséges eszközöket (poroltó, víz) biztosítja az illető.

  • Létrehozva: 2021. november 4.