fő tartalom

60 éve Dunaújváros - Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte

Hírkép: 60 éve Dunaújváros -  Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte
Különleges ez a dátum, hiszen 70 éves városunk 60 évvel ezelőtt ezen a napon vette fel a Dunaújváros nevet. A Magyar Közlönyben megjelent szűkszavú döntés máig hat, ugyanis a korábbi döntést, miszerint a város viselje a szovjet generalisszimusz nevét, már akkor igyekezett ledobni magáról városunk. 1961-re érett meg az idő, hogy ez sikerüljön. Nekünk változatlanul az a feladatunk, hogy a lokálpatriotizmus erősítése révén is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy élhető, értékeire büszke várost teremtsünk!
 

A díjátadó után Végh Árpád építésztörténész tartott egy remek előadást Weiner Tibor életéről, és arról, hogy a terveiből hogyan született meg Dunaújváros. Ezúton is boldog születésnapot kívánunk a díjazottaknak: Balogh Imrének, Torma Zoltánnak és Haskó Albinnak.

Balogh Imre 1961. november 24-én született, Sztálinvárosban – a mai ünnepség "korelnöke" volt, hiszen a másik két ünnepelt, Torma Zoltán és Haskó Albin egy nappal később, 1961. november 25-én látta meg a napvilágot. Ők már Dunaújváros szülöttjeként.

Az utolsó sztálinvárosi és az első dunaújvárosi szülötteket ünnepelte ma a város önkormányzata abból az alkalomból, hogy napra pontosan 60 esztendeje változott a város neve Sztálinvárosról Dunaújvárosra: mint Pintér Tamás polgármester felidézte, a Magyar Közlönyben megjelent szűkszavú döntés máig hat, hiszen a korábbi döntést – miszerint a város viselje a szovjet generalisszimusz nevét – már akkor igyekezett "ledobni magáról" városunk; 1961-re érett meg az idő, hogy ez sikerüljön:

– Ami akkor a jelen fontos mérföldkőnek számító döntése volt, az mára kőkemény történelem – ugyanakkor nekünk változatlanul az a feladatunk, hogy a lokápatriotizmus erősítése révén is tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy élhető, értékeire büszke várost teremtsünk. Nagyon sokan tettek nagyon sokat szeretett városunkért – úgy érzem, a mai alkalom kiváló lehetőség arra, hogy ezzel a kis ünnepséggel, gesztus értékű ajándékkal mindannyiukra emlékezzünk.

 

60 éve Dunaújváros -  Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte

Pintér Tamás elmondta, az utolsó sztálinvárosi napon ketten, az első dunaújvárosin hatan látták meg a napvilágot – közülük ketten már nincsenek az élők sorában, a hat meghívott ünnepelt közül hárman jeleztek vissza és jöttek el; ők vehették át az önkormányzat közelmúltban alapított, egyszeri elismerését a névváltás ünnepén.

60 éve Dunaújváros -  Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte

A díjátadó után – szintén a jeles évfordulóra időzítve – remek város- és építészettörténeti előadást hallhatott az ICA-D közönsége: Végh Árpád designteoretikus, a Lechner Tudásközpont Dokumentációs központjának építészettörténésze  összegezte Weiner Tibor magyarországi munkásságát A város és alkotója című eseményen. 

60 éve Dunaújváros -  Pintér Tamás az utolsó Sztálinvárosban és az első Dunaújvárosban születetteket köszöntötte  

 

A városunkból elszármazott fiatal kutató évek óta foglalkozik a Weiner-életművel, összegzése a városépítés kezdeteitől – sőt, korábbról, hiszen a Weiner-életmű korai korszakáról is hallhattunk – összegezte azokat a főbb városszerkezeti elveket és építészeti vonatkozásokat, amelyek máig meghatározó elemei a városképnek. 
A korabeli tervekkel, dokumentumfilmek részleteivel és filmhíradó-részletekkel bőven pettyezett előadás a kezdetektől követte nyomon a Bauhaus elvein alapuló "élhető, működő modern város" modelljét a gyakorlatban megvalósítani kívánó építész-várostervező életművét.

  • Létrehozva: 2021. november 26.