fő tartalom

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

Hírkép: Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

Két szépkorú polgár ünnepelte születésnapját az elmúlt napokban városunkban. A 90 éves szépkorúakat Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter a Rajta Újváros! Egyesület önkormányzati képviselője köszöntötte.

 

 

A kezdetektől a városban

Varga Ferencné „Irén néni” 1932-ben született Oltárcon. Dunaújvárosba 1952-ben sodorta az élet.  Itt elsőként a TSZ-ben dolgozott, majd házfelügyelőként tevékenykedett hat éven át. Pentelén ment férjhez, két gyermeke született. A házfelügyelős évek után a 6-os számú Bölcsődében elsőként takarított, majd a konyhán segített. Végül  a lánya cipős boltjából ment nyugdíjba 1989-ben.

Amióta férjét elveszítette a Barátság úti idősek otthonában él, ahol megtalálta saját kis közösségét: televíziót néznek, beszélgetnek, a különféle foglalkozásokon vesznek részt, úgy, mint például a mese délután, a festés,  vagy a közös torna.  Mint mondta: egyébként sem egy panaszkodós típus, de nincs is rá oka, hiszen rendkívül összetartó családja van tele unokával és dédunokával, akik gyakran látogatják. Míg előbbiből négy, dédunokából hét van, de, ahogyan „Irén néni” fogalmazott: „lesz itt bőven ükunoka is”.

Az örök derűs és jó kedvű Irén néni a „mai fiataloknak” pedig azt üzeni, hogy éljenek egymás mellett és egymással is békességben, alkalmazkodva a másikhoz, egyáltalán nem idegeskedve – szerinte ez a hosszú, boldog élet nagy titka.

 

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

 

A volán mögé vágyik vissza

Cseke Ernőné „Irén néni” Bánokszentgyörgyön született. 1960-ban került Dunaújvárosba. A Dunai Vasműben helyezkedett el darusként, itt ismerte meg férjét is. Egy lányuk született. 1977-ben ment nyugdíjba, két unokája van.

Irén néni nagy szívfájdalma, hogy lejárt a jogosítványa, és így nem tud már vezetni. Azt mondta, borzasztóan vágyik vissza a volán mögé, hiszen fehér Suzukija, amelyben 60 ezer kilométer van, nagyon hiányzik neki, főként a bevásárlás miatt, amelyben az egyik szomszédja nagy segítségére van.

Irén néni szellemét is frissen tartja, olvas, televíziót néz, ellátja magát. A hétköznapokban takarít, mos, főz és Puntyur nevű hat kilós kandúrját nevelgeti, aki a születésnapi köszöntést is átaludta a meleg radiátor alatt.

 

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

 

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

 

  

 

 

  • Létrehozva: 2022. február 2.