fő tartalom

A lakóházi szelektív gyűjtők jelenthetik a megoldást

Hírkép: A lakóházi szelektív gyűjtők jelenthetik a megoldást

Az egyik legfontosabb feladatának tekinti az önkormányzat, hogy minden téren javuljon a város köztisztasága. A szemetelőkkel azonban sokszor szélmalomharcot vív a városvezetés. Mint arról legutóbb beszámoltunk, hatalmas összeget emészt fel minden évben az illegálisan lerakott szemét elszállítása, tavaly 30 millió forintot költött a város mindannyiunk közös kasszájából arra, hogy összeszedje és elszállíttassa a felelőtlen városlakók által eldobált szemetet, lomot. 

A belterületen is nagy a gond

Azonban nemcsak a város határába kihordott szemét okoz bosszúságot és károkat, hanem a legális helyekre illegálisan lerakott hulladék is. Gyakori példa erre a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, valamint a lezárt kukatárolók mellé lerakott szemét – ezzel kapcsolatban érkezett több panasz is Szabó Zsolthoz a Technikum városrészből: 

– Számos lakossági jelzés érkezett hozzám és jómagam is tapasztalom, hogy túlfolyik a szemét a gyűjtőedényeken, emiatt sokan mellé pakolják a szemetüket – sokszor nem is az odaillő szelektív hulladékot, hanem a kommunális hulladékot is – amit aztán széthord a szél és borzalmas látványt is nyújt. 

A körzeti képviselő felvette a kapcsolatot a Dunanett illetékeseivel, akik elmondták, heti kétszer ürítik a szelektív szigetek gyűjtőedényeit, azonban jelen állás szerint nincs kapacitás arra, hogy gyakrabban ürítsék őket, ezért a városvezetés más megoldást keres a problémára, árulta el Szabó Zsolt:

–  Szeretnénk, ha a lakosságnak nem csak a gyűjtő szigeteken, hanem a társasházakban is lehetősége lenne elhelyezni a szelektív hulladékot úgy, ahogy tavaly a kertes házas övezetben is bevezettük ezt. Ennek során egy tájékoztató matricával ellátott, 120 literes, kerekes gyűjtőedényt díjmentes használatra kapnak azok, akik érvényes hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek. A bevezetésnek egyelőre technikai akadálya van, zajlik annak a kidolgozása, hogyan lehetne a társasházakban a gyűjtőedényeket elhelyezni. 

 

A lakóházi szelektív gyűjtők jelenthetik a megoldást

 

A tisztességes többség nevében 

Folyamatosan zajlik a dunaújvárosi hulladékudvar felújítása is, közben pedig az egyeztetések, hogy a megnyitás után hogyan lehetne bővíteni a hulladékudvarban elhelyezhető hulladékok listáját. A felújított udvar várhatóan tavasszal nyílik meg, a tervek szerint pedig jelentősen bővül majd az ott elhelyezhető hulladékfajták listája. Az önkormányzat tervei szerint akár veszélyes hulladékot is el lehet majd helyezni – erről már Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester számolt be: 

– Folyamatos harc ez az önkormányzat és a lakosság között. Egyik nap elvitetjük a szemetet, vagy önkéntesek összeszedik, másnap már újabb adag van ott. De nem adjuk fel, hiszen mi a tisztességes többséget képviseljük a szemetelő kisebbséggel szemben. És ha mi feladjuk, ők nyernek, amit nem hagyhatunk!

  • Létrehozva: 2022. február 14.