fő tartalom

Figyelem, ez csak próba!

Hírkép: Figyelem, ez csak próba!

Minden hónap első hétfőjén szirénapróbával tesztelik a szakemberek a város lakossági riasztó-tájékoztató rendszerét. A következő csökkentett üzemű próba március 7-én, hétfőn 11:00 órakor lesz. A jelzéssel kapcsolatban a lakosságnak teendője ezúttal sincs, ez csak a rendszer próbája. A szomszédunkban zajló háború miatt azonban sok városlakóban merült fel: mi a teendő, ha élesben szólalnak meg a szirénák?

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az úgynevezett MoLari (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszeren keresztül tudja értesíteni a lakosságot, ha bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény történik. Dunaújvárosban összesen harminchárom végponttal rendelkező lakossági riasztó-tájékoztató rendszer működik, amelyen keresztül valós veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelemtől hallhatják a tudnivalókat, utasításokat. A rendszernek köszönhetően szükség esetén mintegy 40 ezer ember riasztható.

A rendszert minden hónap első hétfőjén ellenőrzik, csökkentett üzemű (ún. morgató) próbával, vagy hangos üzemű (ún. teljes körű) próbával, hogy szükség esetén az megfelelően működjön. Az ellenőrzés részeként egy rövid ideig tartó, jól hallható, néhány mondatos tájékoztató szöveggel járó sziréna hang hallható.

 

A csökkentett üzemű (morgató) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk:

„Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba ! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”, ezt követi egy pár másodperces morgatópróba jelzés, majd „A próbának vége, a próbának vége!" – szöveges rész hangzik el.

 

A hangos üzemű (teljes körű) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk:

„Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”, ezt követi egy két percen át tartó katasztrófariadó jelzés, majd a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzést hallják” – szöveges rész hangzik el, majd azonnal következik a kétszer fél percen át tartó veszély elmúlt-sziréna jelzés, majd újabb szöveges rész hangzik el: „A próbának vége, a próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

 

Mi a teendő valódi riasztás esetén?

  1. A lehető leggyorsabban keressen menedéket
  2. Ha az utcán közlekedik a lehető legrövidebb úton menjen haza
  3. Zárja be az ablakokat és az ajtókat
  4. Kapcsolja be a televíziót, rádiót, hogy folyamatosan tudjon értesülni a tudnivalókról.
  5. Ha munkahelyén éri a figyelmeztetés, munkahelyi vezetője intézkedéseit kövesse.

Fontos hangsúlyozni, hogy kialakult veszélyhelyzet esetén minden esetben kísérje figyelemmel a riasztó-tájékoztató rendszeren a katasztrófavédelem utasításait.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található tájékoztató szerint fontos hangsúlyozni, hogy valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a „Figyelem, ez próba!” kifejezés!

Legközelebb tehát március 7-én, hétfőn 11 órakor lesz morgató próba Dunaújváros és környékén, amellyel a lakosságnak nincs semmiféle teendője.

 

A 2022-ben várható szirénapróbákat az alábbi táblázatban olvashatják:

 

Figyelem, ez csak próba!

  • Frissítve: 2022. március 7.
  • Létrehozva: 2022. március 4.