fő tartalom

A kormány nem segít, rendre többletkiadások sújtják az önkormányzatokat

Hírkép: A kormány nem segít, rendre többletkiadások sújtják az önkormányzatokat

A kisvállalkozások iparűzési adójának mérséklése, az elszabadult energiaárak, az ukrajnai menekültek ellátása, vagy akár a jogszabályokba foglalt béremelések – ez csak néhány példa abból, hogy milyen jelentős többletkiadásai vannak az önkormányzatoknak, hangsúlyozta Szabó Zsolt a válsághelyzet kapcsán tartott tájékoztatón. Mint mondta: csak a kormányváltás segíthet!

 

Pótolni, de miből!?

A városvezető konkrét példákkal is szolgált arra, hogy bár a városi büdzsét a végletekig feszítette, segíteni egyetlen területen sem képes az Orbán-kormány:

– Eklatáns példa, hogy az a kormányzati kvóta, amit az óvodák üzemeltetésére kapnak az önkormányzatok, még annyival sem nőtt a tavalyihoz képest, hogy a minimálbéremelés miatti bérnövekedésre elég legyen. De az üzemanyagárak növekedése is tízmilliós tétel havonta az önkormányzat által működtetett közösségi közlekedésben. Most ott tartunk, hogy a kormány a maga által okozott benzinválságra adott kapkodó válaszok nyomán Mészáros Lőrinc 480 forintért tankolhat a luxusautóiba, miközben az önkormányzat közel 700 forintért tankol a buszaiba, amikkel a közösségi közlekedés feladatát látja el. 

 
Elmaradt a kompenzáció

Az állam a kisvállalkozásoknak adott kedvezmények után kompenzációban részesíti az önkormányzatokat, ígérték, ám mint Szabó Zsolt hangsúlyozta, Dunaújváros a fővároshoz és a legtöbb ellenzéki vezetésű városhoz hasonlóan kimaradt a kompenzációból:

– Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a város a tavalyi évhez hasonlóan most sem kap egyetlen fillért sem. Ahogy nem kaptunk pénzt a pandémia miatti kiadásainkra sem, holott a kormánnyal ellentétben az önkormányzatok ahol csak tudtak, jutalmaztak – így a szociális szféra területén, ahol a dolgozóink plusz terheket vállaltak a vírushelyzet alatt. 

A gazdasági alpolgármester szerint kizárólag politikai alapon osztogat a kormány, jól követhető képlettel: a fideszes vezetésű városok így vagy úgy, de a pénzükhöz jutnak, míg az ellenzéki vezetésű városokat tovább véreztetik ki.

 

"... a hűbéri rendszert fel kell számolni!"

Mind a Párbeszéd, mind a városvezetés szerint elfogadhatatlan, hogy bármelyik önkormányzat is kompenzáció nélkül maradjon, nyomatékosította Szabó Zsolt:

– A kormányváltás után úgy fogjuk támogatni az önkormányzatokat, hogy minden önkormányzat elegendő forráshoz jusson a település működtetéséhez és fejlesztéséhez! A kormányra sajnos a koronavírus járványidején, az energiaválságban és a menekültválságban sem számíthattak, számíthatnak az önkormányzatok, mégis tették és teszik a kötelességüket. Ezzel együtt követeljük, hogy a kormány ne használja a menekültválságot az önkormányzatok kivéreztetésére, hanem támogassa őket abban, hogy minden ide érkező humánus ellátásban részesülhessen. A menekültek ellátása kötelező állami feladat, az önkormányzatok ennek ellenére részt vesznek benne, hiszen minden szolidáris és jóérzésű ember segíteni szeretne a bajbajutottakon. 

Szabó Zsolt végezetül megjegyezte: csak a kormányváltás lehet a garanciája annak, hogy az önkormányzatok visszakapják elvett jogaikat, megkapják azokat a forrásokat, amelyek a működésükhöz szükségesek:

– Most azt látjuk, hogy az önkormányzatok rövid pórázon vannak – még a kormánypárti vezetésűek is, így tudják őket is csendben tartani: csak akkor kapnak pénzt, ha nem elégedetlenkednek. Ezt a hűbéri rendszert fel kell számolni! Erről is döntünk április 3-án!

  • Létrehozva: 2022. március 22.