fő tartalom

Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

Hírkép: Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

Három hónapos próbaidővel, egyedi üzemeltetési és árképzési konstrukcióval érkeznek április elején a Bird Magyarország rollerei Dunaújvárosba. A világon és Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi közlekedési mód április 4-én indul el Dunaújvárosban is, egyelőre 75 darab rollerrel, a próbaidőszak alatt azonban folyamatosan figyelik, és amennyiben szükséges, akkor bővítik a flottát. A próbaidőszak július 15-éig tart, ekkor a városlakók dönthetnek arról, hogy állandósuljon-e a szolgáltatás a városban.  

A népszerű közlekedési eszköz bevezetését hosszas egyeztetés előzte meg, hogy minél inkább az itt élők igényeit szolgálja ki.

Barta Endre alpolgármester elmondta: az egyeztetések során fontos szempont volt, hogy az üzemeltetés során elkerüljék a más városban tapasztalt rendetlenséget, amelyet a széthagyott rollerek okoznak, illetve olyan árképzési konstrukciót alakítsanak ki, amely versenyképessé teszi a szolgáltatást Dunaújvárosban is, hiszen itt – szemben más nagyvárossal – a napi közösségi közlekedés kiegészítéseként szeretnék bevezetni a szolgáltatást, nem a turizmus kiszolgálásáért:

– Dunaújvárosban minden adott ahhoz, hogy a közösségi roller az itt élők mindennapjainak a részévé váljon. Kis területen élnek sokan, míg a szintbeli különbségek viszonylag kicsik. Sikerült egy nagyon kedvező árszabást kialkudnunk, így bízom benne, hogy sokan fognak inkább rollerre pattanni, a helyett, hogy kocsiba ülnének. Ezzel a környezetet is kímélik majd, és a parkolási problémákon is enyhítenek. 

Miután több, Magyarországon is működő e-roller szolgáltatóval folytatott egyeztetést az önkormányzat, a Bird Magyarország tudta biztosítani az önkormányzat számára fontos feltételeket, mint az üzemeltetés átadását városi kézbe, illetve az egyéni árszabást. 

Dunaújvárosban nem kell majd megfizetni a más városokban megszokott úgynevezett feloldási díjat, e helyett, egy 300 forintos minimum díjat vonnak le,  ez azonban teljes egészében felhasználható (ez egy 6 perces utat jelent), majd pedig percenként 50 forintba kerül a szolgáltatás.

 

Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

– A rollerek maximális sebessége 25 km/h, így 10 perc alatt szinte bárhová oda lehet érni a városban, ez 500 forintos kiadást jelent. Azt gondolom, hogy a legnagyobb kérdés az lesz a tesztidőszak alatt, hogy a város közlekedési kultúrája elbírja-e ezt az újabb eszközt. A három hónapos próbaidőszak végén erről is véleményt mondhatnak a városlakók – mondta el az alpolgármester.

A további működés a már más városokban megismert módon fog történni. A rollereket a város egész területén lehet majd használni – leszámítva az erdős és zöldterületeket –, azonban a belvárosban és a város egyes külterületein nem lehet bárhol letenni azokat, hanem csak az úgynevezett mikromobilitási pontokon.

A rollerek használatához telefonos applikáció szükséges, amely a Google Playből, illetve az AppStoreból ingyenesen letölthető, a fizetés is az applikáción keresztül történik.

Mivel ezeknek az eszközöknek nincs önálló szabályozása a jelenlegi KRESZ-ben, így joggal merül fel a használókban a kérdés, hogy milyen feltételek mellett és hol rollerezhetnek.

 

Iránymutatás a használathoz

  • Minden felhasználónak be kell tartania a KRESZ előírásait
  • A gyártó minden felhasználónak ajánlja a bukósisak viselését. A jelenlegi KRESZ szerint azonban ez nem kötelező.
  • A leírás szerint az elektromos rollert csak 18. életévét betöltött, az eszközt használni tudó személy veheti igénybe. Használatkor fokozottan figyelni kell az időjárási körülményekre, ezeknek megfelelően kell közlekedni. Esős, havas, ködös időben megnövekedhet a balesetveszély.
  • Az elektromos rollert tilos a közlekedéstől elzárt területeken, illetve az alkalmazásban tilosnak jelölt területeken használni. Ezeket leszámítva az applikációban jelzett útvonalakon szabad a közlekedés.
  • Tilos táskát, kosarat, vagy bármely olyan eszközt kézben illetve kormányon hordani, amely a rollert kibillentheti az egyensúlyából. Emellett természetesen a haladás közbeni telefonhasználat is tiltott.
  • Tilos más személyek, gyermekek szállítása. Továbbá nem szabad alkohol, drog, vagy a szervezet működését befolyásoló gyógyszerek hatása alatt közlekedni.
  • Tilos a rollert lakattal, vagy más, a felhasználó által használt eszközzel lezárni. Továbbá utunk végeztével a rollert a saját támasztójával, függőleges helyzetben, a közlekedésben résztvevőket nem akadályozva kell leparkolni.
  • Továbbá a felhasználónak be kell tartania minden az elektromos rolleren, vagy az applikációban feltüntetett szabályt és utasítást.

 

Érvényes és hatályos jogszabályok hiányában a gyártó azt javasolja, hogy az eszköz általános felhasználása tekintetében a kerékpárokra vonatkozó szabályok legyenek az iránymutatók.

 

Mindenben segít az app

A Bird rollerek használatához kifejlesztett telefonos applikáció egyszerű, és érthető segítséget biztosít a felhasználóknak. Az eszközöket ezen keresztül lehet aktiválni, a használatért fizetendő összeget is azon belül lehet megfizetni. A fővárosi szabályoktól Dunaújvárosban egy kissé eltérő, ún. hibrid rendszer valósul majd meg: a belvárosban mikromobilitási pontokon helyezhetik majd el az eszközt a városlakók. A belvárosi, korlátozott lerakási pontokon kívüli területeken csak olyan helyen szabad hagyni az eszközt, ahol nem akadályozza a gépjárművel, illetve a gyalogosan közlekedőket.

Az új közlekedési mód ideális a városi használatra, hiszen környezetbarát módon segít a közlekedésben, gyakorlatilag ajtótól-ajtóig. Nem kell bajlódni a parkolással sem, mindez pedig kijön egy buszjegy árából. Csak rajtunk múlik, hogy ezt az új eszközt tudjuk-e integrálni a dunaújvárosi forgalomba, vagyis felelősségteljes módon használni.

 

Április 4-én Dunaújvárosban is elindul az elektromos béroller szolgáltatás

 

  • Létrehozva: 2022. március 22.