fő tartalom

90 év szép idő

Hírkép: 90 év szép idő

Folytatódott a Szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Ezúttal Gyermán Mihályné „Erzsi néni” ünnepelte 90. születésnapját, akit Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott meg otthonában. Gyermán Mihályné örömmel fogadta az önkormányzat képviselőjét, a városvezetés  ajándékát, és szívesen mesélt gyermekkoráról, amelyet Aporligeten töltött.

 

– 1932-ben születtem Tyukodon. Aporligeten nőttünk fel a hat testvéremmel együtt. Már 8 éves korom óta dolgoztunk különféle tanyákon, így például Pórházán. Nem volt mese, csinálni kellett: vagy libát vagy tehenet legeltettünk. 1957 karácsonyán jöttem Dunaújvárosba a férjem után, aztán 1958-ban már a Ruhagyárban dolgoztam. Mondtam neki: ha te eljössz, én is megyek. Így kerültem ide.  Két gyermekünk volt már akkor.

 

90 év szép idő

 

Erzsi néni mint mondta: akkoriban az Óvárosban laktak albérletben, majd 1959-ben kaptak lakást, amelyben azóta is él.

– A Ruhagyárban dolgoztam 13 évig. Aztán átkerültem a Házgyárba, itt 17 évet dolgoztam, és innen is mentem nyugdíjba 1987-ben. Itt voltam darukötöző, kotrós, adagos, betonkeverős, pultos, mindenes.  De sosem riadtam vissza a munkától.

Erzsi néni mindennapjai ma már kertészkedéssel telnek. Azt mondta: szinte minden, a főzéshez szükséges alapanyag megterem a kis kertecskéjében, amit hatalmas szorgalommal és kitartással művel tavasztól egészen októberig. Ahogyan ő fogalmazott: erre az időszakra oda is költözik.

A kerti munkálatokban lánya is besegít, a borsót, a hagymát például már el is vetették. Erzsi néninek három unokája és négy dédunokája van.

 

90 év szép idő

 

  • Létrehozva: 2022. március 23.