fő tartalom

Békét a világnak!

Hírkép: Békét a világnak!

A békéért szerveztek demonstrációt városunkban hétfőn este. A résztvevők az orosz agresszió áldozatainak emlékére gyújtottak gyertyát, emellett a Városháza épülete alkalmi világítással, a béke jelében pompázott. Az eseményen Pintér Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd  Kálló Gergely országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

Egy hónapja tart már Oroszország háborúja Ukrajnában. A dunaújvárosiak ez alatt az idő alatt sok formában megmutatták: együtt éreznek az áldozatokkal, nem utolsósorban a háború elől menekülőkkel. Azt hihettük, hogy a XX. század végén sikerül megszabadulni a háború bűnös korszakától, de csalódni kellett, hiszen újra háború dúl a szomszédunkban, hangsúlyozta a demonstráció vendégeinek köszöntése után Pintér Tamás polgármester:

– Nincs és nem is lehet más a cél, mint az, hogy az orosz agresszió, az ukrajnai háború mielőbb véget érjen. Hiába bíztunk abban, hogy elcsitulnak a fegyverek – a háború egyre pusztítóbb méreteket ölt, egyre több az áldozat, köztük civilek, gyerekek. Személy szerint is fontosnak érzem, hogy a tőlünk pár száz kilométerre dúló pusztítás ellen szóljunk, kiálljunk a háború elviselhetetlensége ellen, békét követeljünk. Ezért küzdöttünk, ezért van szükség most is az összefogásra – hogy higgadtan, de határozottan cselekedjünk, ne dőljünk be a propagandának, az uszításnak, imádkozzunk a békéért.

Megemlítette: miközben a városlakók számtalan jelét adták támogatásuknak, együttérzésüknek, és a város is ötvennél több menekült elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, nincs fontosabb annál, hogy legyen újra béke.

Békét a világnak!

 

Már egy hónapja tart a sokk

Nagyszülei intelmével – "Csak háború ne legyen!" – kezdte beszédét Kálló Gergely országgyűlési képviselő, felemlítve, hogy egy hónapja sokkolta a hír a világot Ukrajna orosz lerohanásáról. A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, szinte napok alatt kézzel fogható közelségbe ért az agresszió okozta válság:

– A pusztítást, a fenyegetést akkor tudtam igazán értelmezni, amikor megérkeztek az Ercsi Cukorgyár munkásszállójára az első menekültek – és egy 11 hónapos kisgyereknek kellett sürgősen babafürdető kádat szerezni. Ekkor tudatosult bennem a háború borzalma, és azóta is vallom, hogy fölösleges indítékokat, felelősöket keresni – ezt elvégzi helyettünk a történelem –, egyetlen tényező fontos: Legyen béke, legyen béke végre! Mert az elmúlt időszak fényesen igazolta, hogy tudunk segíteni a menekülőkön, de nem tudjuk, mikor érkezik újabb ötven, hetven vagy száz, és erre nem lehetünk felkészülve, hiszen nincs gyakorlatunk, tapasztalatunk benne. Nagyon szép és nagyon felemelő újra és újra megtapasztalni az összefogás erejét – de nem újabb válságot, nem újabb menekültáradatot, hanem békét akarunk. Békét a kárpátaljai magyaroknak és békét egész Ukrajnának. Azt kívánjuk, hogy érjen véget, lehetőleg minél előbb érjen véget a borzalom.

Békét a világnak!

Békét a világnak! Békét a világnak!

  • Létrehozva: 2022. március 29.