fő tartalom

Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

Hírkép: Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

Igazi különlegességgel róhatjuk Dunaújvárosban is a köröket: hétfőtől vehetik használatba a városlakók a Bird elektromos rollereit, amelyek egy buszjegy áráért repítik a felhasználókat szinte bárhová. Az örömteli fejleményekről Barta Endre alpolgármester számolt be – elmondta, kísérleti jelleggel 75-80 darab elektromos roller érkezik Dunaújvárosba, a tesztidőszakot követően pedig a városlakók is véleményezhetik.

Egyszerű és nagyszerű

Barta Endre hangsúlyozta, a településre érkező Bird elektromos rollerszolgáltatás már számos városban indított sikeres kampányt. Persze volt, ahol egyszerűen nem fogadták be az emberek a közlekedéskultúrába, ám amennyiben ez helyben így lesz, úgy egy igazán különleges közlekedési forma vetheti meg a lábát Dunaújvárosban. Első körben 75-80 darab roller fog érkezni, amelyeket egy 3 hónapos tesztidőszak alatt használhatnak az emberek. Miután ennek vége, az önkormányzat munkatársai kikérik majd a városlakók véleményét a kezdeményezéssel kapcsolatban – ezeket a tapasztalatokat összevetve alakul majd ki a végleges döntés, hogy a jövőben is igényt tart-e a szolgáltatásra a település. Barta Endre bízik abban, hogy a megfelelő befogadóközösséget megtalálva helyben is képes lesz a roller beverekedni magát a közlekedéskultúrába.

 

Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

 

Minden egy helyen

Az alpolgármester hangsúlyozta, az elektromos rollerekhez elengedhetetlen lesz az a telefonos applikáció, amelyet minden okostelefonra le lehet majd tölteni. Az app segítségével történik majd a fizetés, az eszköz feloldása és lezárása, valamint azon területek felfedezése, ahol használható lesz majd a roller.

A kedvezményes ár kapcsán meg kell említeni, hogy Dunaújvárosban más szabályok érvényesek az elektromos bérrollerre, mint más városokban. Itt ugyanis nincs például az a 250 forintos kicsekkolási díj, amelyet máshol használat után megfizetnek a felhasználók. Településünkön egy egységes 50 forint / perc díjszabás lesz érvényben, amely legalább 6 percnyi (tehát minimum 300 forint) utat tesz lehetővé egy használatkor.

Mivel az elektromos rollerekre még nem létezik külön szabályozás, a kerékpárokhoz hasonló intelmek érvényesek a használatukra. Ezekben a kérdésekben az eszközökön feltüntetett figyelmeztetések, az applikációban, és a gyártó oldalán feltüntetett információk az iránymutatók.

A városlakók kétféleképp zárhatják le a rollereket: a belvárosi részeken (zölddel jelölt területek a térképen) csak úgynevezett mobilitási pontokon (sárgával jelölt pontok a térképen), amelyek a városlakók igényei szerint lettek kijelölve, például: a kórház bejáratánál, az élményfürdőnél, vagy a Vasmű út – Dózsa György út több pontján. A város többi részén pedig gyakorlatilag bárhol letehetik a rollereket, ahol ezzel nem zavarják mások közlekedését. 

 

Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

 

Hol szabad, és hol nem lehet 

A szolgáltató az applikációban és a mellékelt ábrán is egyértelműen jelzi, hogy melyek azok a területek, ahol nem lehet leparkolni az eszközt, vagy ahová behajtani is tilos (vörössel jelölt területek a térképen). Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a „no-parking”, avagy „parkolni tilos” zónákban nem lehet majd behajtani és lezárni a rollert, a számláló pörögni fog tovább. Ilyen például a temető területe, a Kádár-völgy és a Duna-part egy része. A város legnagyobb részén azonban korlátozás nélkül használható és leparkolható a roller.

Hétfőn indul a Bird elektromos rollerszolgáltatás

 

  • Frissítve: 2022. március 31.
  • Létrehozva: 2022. március 30.