fő tartalom

Elstartolt a tesztüzemű Bird bérroller szolgáltatás

Hírkép: Elstartolt a tesztüzemű Bird bérroller szolgáltatás

Dunaújvárosba is megérkeztek a Bird elektromos bérrollerei, amelyeket április 4-től próbálhatnak ki a városlakók. A kilencven darab eszközt egy három hónapos próbaidőszak részeként lehet használni – a városvezetés folyamatosan várja a lakók visszajelzéseit.  Bár a rollerezés ilyen formában még nem képezi a közlekedéskultúra részét, amennyiben igény mutatkozik rá, akár a mindennapjaink részévé is válhat.

A városvezetés képviselői már több alkalommal is felhívták a városlakók figyelmét arra, hogy az elektromos rollerekre egyelőre nem létezik külön szabályozás – így a kerékpárokhoz hasonló intelmek érvényesek a használatukra. Mindenesetre az eszközöket mindenki saját felelősségre használja, a legfontosabb óvintézkedések például a használatukhoz elengedhetetlen Bird telefonos applikációban is fel vannak tüntetve.

A városvezetés képviselő arra kérik a felhasználókat, hogy lehetőség szerint ne használják a rollereket a járdán – amennyiben azonban mindenképpen szükséges a gyalogosok között haladni, tegyék ezt a lehető legbiztonságosabb és másokat legkevésbé akadályozó módon.

Az eszközök sebessége meglehetőségen magas (25 km/h), így a nem megfelelő és elővigyázatos használat balesetekhez vezethet.

 

Elstartolt a tesztüzemű Bird bérroller szolgáltatás

 

Fontos továbbá a rollerek szabályos leparkolása is. Az eszközöket csak a kijelölt területen lehet leparkolni, méghozzá úgy, az semmiképpen se akadályozza például a járókelőket, vagy a parkolók környékén az autókat. A parkolás és a használat tekintetében kifejezetten fontos a tolerancia, hiszen egy új közlekedési formáról beszélünk, amely mindenki számára egy ismeretlen helyzetet teremtett.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy például az eszközöket nem a járda szélére tették le, vagy időközben eldőlt, akkor nyugodtan megigazíthatja azt, ehhez nem kell külön bérlést indítani.

 

Várják a visszajelzéseket

Mind a három hónapos tesztidőszak közben, mind pedig a végén várják a felhasználók és a városlakók visszajelzéseit az önkormányzat képviselői. A Bird elektromos bérroller szolgáltatása csak abban az esetben veti meg a lábát Dunaújvárosban, ha arra tényleges igény mutatkozik. Amennyiben ez így alakul, egy merőben új, kedvező áru, és különleges közlekedési forma integrálódhat a település közlekedéskultúrájába.

Ehhez természetesen hozzájárul a városvezetés azon törekvése is, hogy minél több kerékpárút épüljön Dunaújvárosban – a kerékpáros közlekedés fejlődéséből az elektromos rollerek is profitálhatnak, hiszen közlekedés szempontjából a két eszköz igen hasonló módon működhetne.

Medgyesi Miklós sajtószóvivő elmondta: azt nagyon nagy öröm látni, hogy nagyon sok fiatal használja az eszközöket, tehát sikerült egy olyan attrakciót a városba hozni, ami a fiatalok számára népszerű. A szóvivő szerint természetes, hogy vannak a dolognak negatív oldalai, de ezeket is egyszerűbb higgadtan megbeszélni.

 

Elstartolt a tesztüzemű Bird bérroller szolgáltatás

 

– Az elmúlt napokban nagyon sokat jártam a várost, hogy személyesen lássam, hogyan válik be a rendszer. Mint minden más közlekedési eszközt így ezt is vadabbul használják néhányan a kelleténél. Többeket megállítottam közülük, és örömmel láttam, hogy ha higgadtan megkérjük őket, hogy legyenek figyelmesebbek, mert csak abban az esetben marad a szolgáltatás a próbaidőszak után is a városban, akkor ezt megértik, hiszen belátják, hogy nekik is az az érdekük, hogy normális használat alakuljon ki – tette hozzá Medgyesi Miklós.

A szóvivő tájékoztatása szerint minden várakozást felülmúlt a bevezetést követő első néhány nap, nem győzték tölteni az eszközöket. Bízik benne, hogy felelős használat mellett a bérroller valós alternatívája lesz Dunaújvárosban az autós közlekedésnek, ami nagyban hozzájárulhat a tisztább levegőhöz és a parkolási nehézségek megoldásához.

  • Létrehozva: 2022. április 11.