fő tartalom

Májustól csobognak a kutak

Hírkép: Májustól csobognak a kutak

Öt szökőkút és három ivókút tartozik városunk üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.

Tavaszi nagytakarítás

Idén is elvégezték a szükséges karbantartásokat és a medencék takarítását: már minden szökőkút üzemel, az itt élők legnagyobb örömére, hiszen amellett, hogy városunk látvány értékét gazdagítják, kedvelt vizes találkozóhelyek is.

A Városháza téri Orgonasíp - szökőkútban a számozott szelepek telepítése adta a legnagyobb feladatot, idén azonban szükség volt a Dr. Molnár László Emlékpark szökőkútjának elektronikai hálózatának javítására, a „Békás szökőkút” elindulása pedig szivattyúcsere miatt váratott magára.

A szökőkutak tavaszi nagytakarítása két ütemben történik: elsőként az indulás előtt alaposan kitakarítják, majd pedig több napon át működtetik és a „vízben ázás” után a feloldódott vasport is eltávolítják a szakemberek.

Hasonlóan jártak el az ivókutak kapcsán is, karbantartás és alapos takarítás után használhatják őket a városlakók.

A szökőkutak vize – bár a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik – nem iható, nem alkalmas fürdésre, hiszen számos vegyszerrel kezelik. A vízben található algátlanító, fertőtlenítő, PH csökkentő szer, az időjárás, például nagy eső vagy erős napsütés hatására veszít a hatékonyságából, emiatt előfordulnak, hogy a szökőkutak koszolódnak, algásodnak, de minden ilyen esetben a DVG Zrt. munkatársai a lehető leghamarabb gondoskodnak a tisztításukról.

Amennyiben azt tapasztalják, hogy valamelyik szökőkút medencéjéből kifolyik vagy nincs benne víz, illetve vagy más üzemzavart észlelnek, az alábbi telefonszámon tudnak bejelentést tenni: 0620/364-0381

 

Vízivirág

A Dózsa Mozi jobb oldalán található „Vízivirág” elnevezésű szökőkutat 2001-ben építették meg. A Palotás József alkotta kompozíció a TSO Alapítvány által kiírt pályázat győztes alkotása, amelyet Dunaújváros Önkormányzata jelképes áron,  1250 forintért vásárolt meg, ugyanakkor cserébe vállalta a megtermékenyítésre, a nemiségre utaló szimbólumai miatt különösen figyelemfelkeltő, bronzból készült szökőkút kicsit sem csekély működtetési költségeit.

Vízivirág
Vízivirág

A Korsós lány szobor avagy a „Békás szökőkút” 

1955 óta áll a Dózsa György téren Wagner Nándor Korsós lány – szobra. A korsót kezében tartó vízhordó lány egy kő posztamensen a medence közepén áll, ahová oldalról négy-négy béka köpi a vizet. Érdekesség, hogy a békákat bronzból öntötték, idővel azonban „elugrándoztak” helyükről, majd egy darabig műanyag változatukkal helyettesítették őket, akik szintén elvándoroltak. Azóta két oldalról négy-négy alumínium béka szájából lövellnek a vízsugarak a lány felé.

Korsós lány
Korsós lány

Korsós lány
Korsós lány

Az Öntelt mackó

Somogyi József egyik közkedvelt alkotása, a kőből készült Öntelt mackó 1953 óta áll az Építők útján, az Élményfürdővel szemben. A szobor egy szökőkút medencéjének közepén helyezkedik el, azóta is kedvelt vizes találkozóhely városunkban.

Mint ahogyan az Szemes Mihály Kölyök című filmjében is elhangzik, aki belemártja kezeit az Öntelt mackó szökőkútjának vizébe, arra rátalál a szerelem.

Öntelt mackó
Öntelt mackó

Dr. Molnár László Emlékpark

A város egyik leginkább látogatott és kedvelt közösségi tere az Dunaújvárosi Egyetem előtti park, amely 2007 óta az intézmény alapító igazgatója, Dr. Molnár László nevét viseli. Az emlékparkban található a város egyik legnagyobb szökőkútja, az Identitás. 2018-ban teljeskörű felújításon esett át, és a mai napig közkedvelt vizes találkozóhely.

Dr. Molnár László Emlékpark
Dr. Molnár László Emlékpark

Dr. Molnár László Emlékpark
Dr. Molnár László Emlékpark

Orgonasíp

Városunk főterét 2014 óta díszíti szökőkút, amely a Városháza tér rekonstrukciója során valósult meg; 2015-ben Orgonasípnak nevezték el, a javaslatok szerint azért, mert a vízsugár változó magassága a templomi orgonára emlékeztet.

Orgonasíp
Orgonasíp

Orgonasíp
Orgonasíp

Szomjoltó kutak

Városunkban több pontján olthatjuk szomjúságunkat, köszönhetően a telepített ivókutaknak. Található az Orgonasípnál, a Korsós lány szobránál és a Római körúton is.

Szomjoltó kutak
Szomjoltó kutak

Szomjoltó kutak
Szomjoltó kutak

Szomjoltó kutak
Szomjoltó kutak

!Szökőkút Kisokos!

  • Ne dobjuk megunt díszhalainkat a szökőkútba!
  • Ne fürödjünk a szökőkutak vizében!
  • Ne engedjük négylábú kedvenceinket a szökőkutak vizébe!  
  • Ne szemeteljünk a szökőkutak vizébe!
  • Létrehozva: 2022. május 13.