fő tartalom

Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

Hírkép: Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

A Baracsi úti Arborétumként ismert természetvédelmi terület egykor még magán birtok, majd pedig a Városgazdálkodási Vállalat (később DVG Zrt.) telephelye volt. A mai arborétum alapjait Nagy István, „Pista bácsi” rakta le. Ő volt az, akinek a Városgazdálkodási Vállalat főerdészeként az ötvenes évektől kezdve elvitathatatlan érdemei vannak a város és környéki erdők létrehozásában.

 

"Pista bácsi"  az akkor még Kádár – tanyának ismert területen lakott, amely a vállalat telephelye is volt. Szabadidejében, akkor még csak saját örömére egy, ún. „gyűjteményes kertet” hozott létre.

Az Alsó-foki-patak hűvös völgyében húzódó terület kedvező mikroklímájának köszönhetően tökéletes környezetet biztosított olyan élőfa gyűjtemény telepítésére, amelyben bemutathatók a hazánkban erdészeti és parképítészeti céllal telepített örökzöld lombhullató fa – és cserjefajok.

„Pista bácsi” nyugdíjba vonulását követően nem csak a feladatait vette át Horváth Tibor, hanem a gyűjteményes kert sorsának egyengetését is. A 2000-es évek elején Horváth Tibor kezdeményezte Dunaújváros Önkormányzatánál a terület védetté nyilvánítását: a 69/2004-es számú rendelet 2005. január 1-ei hatállyal helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a Baracsi úti Arborétum területét, majd pedig Horváth Tibor főerdésszel létrehozták az arborétum ma ismert formáját.

A természetvédelmi oltalom alá helyezett területeket és faegyedeket természetvédelmi táblákkal látták el, kikerültek a fajnév táblák és ismertető táblákkal övezett tanösvény is a látogatók rendelkezésére áll. A további bővítések során szalonnasütő helyet alakítottak ki.

 

Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

Egyetlen ember hobbija vált a város egyik legnagyobb kincsévé

 

2010 októberében kisállat simogatót hoztak létre, a további fejlesztések során pedig vizesblokkot és tanórák megtartására alkalmas épületet is átadtak az arborétumban.

Bár az idő vasfoga a kihelyezett táblákon, eszközökön is nyomott hagyott, a közeljövőben megindul a terület újbóli fejlesztése. A Baracsi úti Arborétum a mai napig a kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja. Az erdei tanösvényen barangolva ismerkedhetnek a környék növény- és állatvilágával, az állatsimogatóban pedig a háztáji állattartás népszerű szereplőivel ismerkedhetnek a látogatók.

Dunaújváros védett természeti területei és emlékei című kiadványt megtekinthetik az önkormányzat honlapján a környezetvédelmi rovatban az alábbi linken: https://dunaujvaros.hu/doc/4230 , valamint az alábbi QR kódot beolvasva:

A Baracsi úti Arborétum Természetvédelmi Területet a Dunaújvárosi Értéktár Bizottság (TÉB) a 2/2020. (II. 26.) határozatával felvette Dunaújváros Települési Értéktárába.

A Baracsi úti Arborétum minden nap 8 és 18 óra között várja a látogatókat.

  • Frissítve: 2022. május 24.
  • Létrehozva: 2022. május 17.