fő tartalom

Generációkat neveltek fel

Hírkép: Generációkat neveltek fel

Átadták a Dunaújváros Ifjúságáért díjat a csütörtöki közgyűlésen. Posztumusz elismerésben részesült a Rudas közgazdasági iskola egykori alapító igazgatónője, Oláh Jánosné, valamint Fási Erika, az Arany János Általános Iskola tanítója, munkaközösség-vezetője. A város közgyűlése minden évben díjazza az ifjúságnevelés és védelem területén végzett kimagasló munkát.

Oláh Jánosné 1968-ban szerezte közgazdász diplomáját a dunaújvárosi 26. Sz. Állami Építőipari Vállalat ösztöndíjasaként és 1975-ig a helyi Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanára, munkaközösség-vezetője lett. Tanári hitvallása a kezdetektől: mindentudást oktatni, és segíteni a tanár kollégáknak ebben a tevékenységben.

Az épülő Közgazdasági Szakközépiskola, Gyors- és Gépíró Iskola alapkő letételétől szaktudását felhasználva működött közre az új középiskola terveinek bírálatában, az épület berendezésében, a tantestület felépítésében. 1975-től 1994-ig a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, majd 1994-től kollégiumvezető igazgatóhelyettese lett.

Nagy közösség-alakító tehetségével, a tanulók érdekeinek középpontba helyezésével, példaértékű munkájával kivívta tanítványai, kollégái elismerését. Vezetői feladatát kiemelkedő pedagógiai-szakmai tudás birtokában, kollégáit jól aktivizáló optimizmussal, igényesen és következetesen oldotta meg. Vezetésével a város egyik legjobb hírű  – szülők, tanulók, cégek körében elismert – iskolája alakult meg. A városi és környékbeli tanuló fiatalok a változó gazdasághoz, munkaerőpiachoz igazodó korszerű szakmai ismeretek megszerzését köszönhetik az általa vezetett intézménynek.

A gyermekek fejlődéséért, neveléséért több évtizeden át végzett szakmai munkájának elismeréseként a Dunaújváros Ifjúságáért posztumusz díjat Oláh Jánosné részére adományozta, az elismerést férje Oláh János vette át Pintér Tamás polgármestertől.

 

Generációkat neveltek fel

 

Elismerésben részesült Fási Erika, aki a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán szerzett tanítói végzettséget 1982-ben. Pályafutását városunkban a 14-es számú Általános Iskolában, majd az Arany János Általános Iskolában folytatta, ahol 1990 óta tanít. A tantestület meghatározó és megbecsült tagja. Nevelő-oktató munkáját lelkiismeretesen, odaadással végzi. Tanítói munkája példaértékű. Legjellemzőbb tanítási módszere a kooperatív munkára épülő, játékos tanítás. Tanórái vidám hangulatban, családias környezetben telnek, szabadidős programjai színesek, változatosak.

Tanítói végzettsége mellett komoly informatikai ismeretekre tett szert. Az iskola tantestületében végzett munkájának egyedi és kiemelkedő jellemzője az „okos eszközök" bevonása a tanításba. Az online platformok használatával készített feladatait a város több iskolájában, sőt országos szinten is rendszeresen használják a tanítók. Több mint harmincéves rutinja ellenére, szabadidejét nem sajnálva készül minden tanórájára. 2021-ben megnyerte a Pedagógus Oscart. Eredményei és tevékenysége kimagasló, amelyért a közgyűlés Dunaújváros Ifjúságáért díjban részesítette.

 

Generációkat neveltek fel

 

A díjátadót követően Oláh Jánosné emlékére és Fási Erika tiszteletére Barta Endre alpolgármester mondott pohárköszöntőt a közgyűlési terem előtti aulában, és kiemelte: olyan pedagógusokra van szükség, akik a hagyományos keretekből kilépve meg tudják fogni a tanulók folyamatosan változó érdeklődési körét.

 

Generációkat neveltek fel

 

(A díjazottak teljes méltatását itt olvashatják: https://dunaujvaros.hu/dunaujvaros_ifjusagaert_dij )

  • Létrehozva: 2022. május 19.