fő tartalom

A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

Hírkép: A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

Egy Nati nevű springer spániel rendszeres vendége az Aprók Háza Tagóvodának, ahol már évek óta tartanak állatasszisztált foglalkozásokat a kisgyermekek számára. Az eb közelsége amellett, hogy jótékony hatással van a kicsik fejlődésére, megalapozza az állatokhoz, a környezethez való felelősségteljes viszonyát.

 

Nati, a springer spániel 2019 óta van jelen az Aprók Háza Tagóvoda mindennapjaiban. A négy lábon járó puhaság terápiás kutyaként, heti rendszerességgel tölt időt a „Perec” csoport tagjaival; nem csak a mozgás, de személyiségük fejlesztésében is központi szerepet játszik.

– Nati, mint terápiás kutyus vesz részt a csoport és a gyógypedagógiai közösség életében. Intézményünkben 2019 óta működik ún. állatasszisztált terápia, miszerint a kutya a különféle foglalkozásokon végzett játékos feladatok segítője, motiválója. Nati egy végtelenül nyugodt kutya, szinte semmi sem zökkenti ki a nyugalmából, és tulajdonképpen ez az egyik alapfeltétele a terápiás kutyáknak – mondta Brodmann-né Csiky Edit, tagóvoda-vezető.

Bátorság próba és labdajáték is van a heti rendszerességgel tartott kutyaterápiás foglakozásokon – ezek nem csak a gyerkőcök, de Nati kedvenc gyakorlatai is. A kutyusból áradó nyugalom, türelem és együttműködő készsége jótékony hatással van a gyermekekre.

 

A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

 

Nati végigkíséri a gyermekek napját: reggel 7-kor nagyon megkönnyíti a szülőktől való elválást, főként a beszoktatás alatt. Az intézményben 10 óra körül kezdődő foglalkozásokon Nati jelenlétével a gyermekek figyelme sokkal tovább fenntartható, fegyelmezés szinte nincs, nagyon megkönnyíti a gyermekek munkáját – fogalmazott Szabó Tibor Zsoltné óvodapedagógus, kutyaterapeuta.

Szabó Tibor Zsoltné mint mondta: úttörője, hogy minden óvodában legyen kisállat, amely a gyerekeket segíti a fejlődésben.  

– Minden csoportban van olyan, hogy bizonyos gyerekek perifériára kerülnek pl. nem játszanak vele a többiek, nem mer a felnőttekkel kapcsolatot létesíteni, esetleg bátortalanabb. Nati a szabad játékban olyan gyerekpárokat is odavonzott, akik szinte soha nem játszottak volna együtt. Vagy, ha valami történik Natival, akkor a kisgyerek, aki lehet, hogy nagyon nehezen szólal meg, jön és elmondja, hogy a Natin segítsünk. És ez annyira jó érzés, hogy bámulatos fejlődést lehet elérni a segítségével.

 

A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

 

Hozzátette: óvodájuk nagy állatbarát hírében áll, hiszen Natin kívül az arborétum nemrég született kisbárányát is örökbe fogadták, akit a csoporthoz hasonlóan Perecnek neveztek el.

A héten Barta Endre is részt vett a foglalkozáson, aki elmondta: nagyon örül, hogy végre személyesen is láthatta azt, hiszen a városlakók visszajelzéseiből már sok pozitívumot és dicséretet hallott róla, ám a pandémiás időszakban ő sem léphetett be az óvodákba. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat által fenntartott óvodai intézmények már pici korban próbálják a gyerekek életébe minden területen belecsempészni az állatszeretet, az állatvédelmet, így nevelve felelősségteljes generációt.

 

A Perec csoport Natija évek óta segíti a gyermekek mindennapjait

 

  • Létrehozva: 2022. május 27.