fő tartalom

Június 14-e a Véradók Világnapja

Hírkép: Június 14-e a Véradók Világnapja
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért.
 
A Véradók Világnapja alkalmából több dunaújvárosi rendszeres váradót kértünk meg – köztük több önkormányzati képviselőnket is - hogy mondják el, miért tartják fontosnak a rendszeres véradást. Az alábbi képek alatti leírásban megtalálják beszámolóikat.
 
Adj vért és ments meg három életet! – Amennyiben Ön is szeretné segíteni a Magyar Vöröskereszt munkáját és hozzájárulni az életmentő munkához, az alábbi oldalon tájékozódhat a véradási alkalmakról: https://dunaujvaros.hu/veradas
 
 

Június 14-e a Véradók Világnapja

Tarány Gábor, a DAK Acélszerkezeti Kft. ügyvezető igazgatója 125. alkalommal adott vért a múlt héten, körülbelül 3 havonta él a véradás lehetőséggel.
Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak a rendszeres véradást, így válaszolt: „Ezt a példát láttam szüleimtől, és fontosnak tartom az embertársaim segítését ezzel is. Ezt pénzzel, vagy más egyébbel nem lehet kiváltani.”

Tarány Gábor ügyvezető igazgatóként is sokat tesz a véradás népszerűsítéséért, a DAK Acélszerkezeti Kft. kollégáinak jelentős része is véradó. Évente több alkalommal tartanak kihelyezett véradást, melyeken, amelyik dolgozó részt vesz, felmentést kap a napi munkavégzés alól. Ez több, mint a törvény által előírt szabadidő. A céget ezért 2011-ben díjazták, emléktáblát, oklevelet is kaptak a Magyar Vöröskereszt elnökétől.

 

Június 14-e a Véradók Világnapja

Szulik Ferenc Zoltán 1977. január 18-án adott először vért, napjainkban a 130. alkalmon van túl.
2019-ben Bronz pelikán díjat vehetett át véradási aktivitásáért.
A vér nélkülözhetetlen a betegek gyógyításában, életmentésben. Éves szinten az intézmények ellátásához ötszáz-ezer véradásra van szükség, ez napi szinten 1800 fő véradót jelent.” – mondta el motivációját.

 

 

Június 14-e a Véradók Világnapja

Orosz Csaba, önkormányzati képviselő, évente 3-4 alkalommal ad vért, jelenleg több mint 40 véradás van a háta mögött.

„Édesapám is rendszeres véradó volt, a testvéremmel együtt mi is azok vagyunk. A vért nem lehet helyettesíteni, ezért hatalmas szükség van a véradók felajánlására. Minden véradás egyben egy egészségügyi szűrés is, ami pedig a saját egészségünk miatt fontos.Tűzoltóként rengeteg balesetnél avatkoztunk be a mentős bajtársakkal, nagy vérveszteség esetén szükség van a vér pótlására és így is próbálunk segíteni.”

 

Június 14-e a Véradók Világnapja

Lovász János szintén rendszeres véradó, ha egészségügyi állapota engedi, kihasználja az évenkénti 5 alkalmat.
A véradó mozgalomért kifejtett tevékenységért Ezüst Emlékérmet vehetett át a Magyar Vöröskereszt vezetőségétől.
Már 116 alkalommal adott vért, mert – ahogy ő mondja: A vér nem pótolható, mesterségesen nem állítható elő, ezért fontos a rászoruló betegek segítésében.

 

Június 14-e a Véradók Világnapja

„A véremmel másoknak segítek!”

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő, az ISD Dunaferr Zrt. Acélmű Daru üzem munkatársa. A véradásoknak nagy hagyományai vannak a vállalatnál. Köszönhető ez a szervezőknek és az ott dolgozó munkavállalóknak. Művenként 2-3 alkalommal szerveznek véradást évente.
Tóth Kálmán több mint 100 alkalommal adott már vért, jelenleg túl van a 135. véradásán is, 3-4 havonta bővül az alkalmak száma.

  • Frissítve: 2022. június 16.
  • Létrehozva: 2022. június 14.