fő tartalom

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Hírkép: Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Sokakban élhet még a Bringatúra szép emléke – és jó hírekkel jövünk azoknak, akik előnyben részesítik a kerékpáros közlekedést a városban. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester kétkerekűs bejárást tartott szerdán – és tapasztalatai megosztása mellett egy fejlesztési koncepció részleteivel is szolgált.

Több évtizedes adósság

Szabó Zsolt elsőként friss élményeit összegezte, hiszen a tájékoztató előtt ugyan szabályosan, de az autós közlekedőket sajnos feltartva kerekezett ki a vasútállomásig:
– Egy alkalommal sem volt egyszerű, és bizony még belegondolni is rossz, milyen kihívások elé állítja az autósok és a kerékpárosok együttélését egy-egy ilyen útszakasz. A „Rajta, Újváros!” Egyesület és vele a jelenlegi városvezetés évtizedes adósságot igyekszik pótolni azzal, hogy új alapokra kívánja helyezni a biciklis közlekedést a városban. 

 

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

 

Egyszerű és korszerű

A gazdasági alpolgármester a tájékoztatón kifejtette, minden tényező a kerékpáros közlekedés helyi megerősítése irányába hat:

– Nincsenek jelentős távolságok, és a Duna-partot nem számítva komolyabb emelkedők és lejtők sem jelentenek akadályt. Ráadásul a kétkerekűs közlekedés nagyon is passzol az általunk megálmodott karbonsemleges, fenntartható, élhető város képéhez – ez a két tényező együtt erősíti azt a meggyőződésünket, hogy olyan fejlesztési programra van szükség, amely révén körbe lehet biciklizni a várost, és minden városrész biztonságosan megközelíthető két keréken.

Szabó Zsolt a tájékoztató végén beszámolt a fejlesztés hátterében álló pályázati programról – mint mondta, a cél egy összefüggő városi kerékpáros gerinchálózat kialakítása, valamint a szomszédos települések kerékpáros összekötése a városközponttal. A három fő irányban, a hiányzó szakaszok létrehozásával megvalósuló fejlesztések keretében a teljes új útszakasz hossza több mint 7 kilométer, és ha minden a tervek szerint alakul, 2023-ra már be is fejezik a kapcsolódó beruházást.

 

Pályázati program segíti a fejlesztést

A tervek a TOP-6.4.1-16-DU1-2018-00001 – Kerékpárút hálózat fejlesztése Dunaújvárosban című projekt keretében valósulnak meg, amelynek támogatási szerződése 2019-ben született, a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik, a projektzárás tervezett határnapja 2023.

A program összköltsége 619 millió forint, ebből a kerékpárutak várható kivitelezési költsége 501 millió, emellett eszközbeszerzésre – jelesül: kerékpártámaszokra – 7,8 milliót fordítanak.
A program révén a Városháza térről három irányban lehet elérni kerékpáron a városhatárt, illetve három környező települést: Rácalmás az Üdülő soron, Nagyvenyim a Dózsa György úton a Kandó Kálmán térig, valamint Kisapostag a kis Vasmű úton a Papírgyári úti meglévő szakaszig lesz megközelíthető. A felsoroltakon túl bringás összeköttetést teremtenek az Eszperantó úti sportlétesítmények és alsó Duna-part között. A térképen a pirossal jelölt szakasz a program tartalma, a világoskék részek a korábbi, illetve más programok során megvalósuló szakaszokat jelölik.

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

Bejárás és tervtár nyeregben, két keréken

 

Az alpolgármester kiemelte: eltökéltségük és tervük azon a meggyőződésen alapul, hogy Dunaújváros könnyen lehetne a kerékpárosok fővárosa – a már futó és a hamarosan kezdődő fejlesztések is ezt a célt szolgálják.

  • Létrehozva: 2022. június 21.