fő tartalom

Nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

Hírkép: Nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

Július első hétvégéjén rendezték meg a Sugárúti Fesztivált, amely megelevenítette Dunaújváros és a Vasmű út elfeledett arcát: különböző kulturális programok, előadások, vetítések, gyerekjátékok, kiállítások, koncertek és izgalmas események várták a kilátogatókat  – hatalmas sikert aratott a múltidéző csatangolás. 

A szervezői szándék a Vasmű út újbóli benépesítését célozta: a helyi erők és energiák egy helyre/időre összpontosításával különleges közösségi színtér jött létre. Erre reflektált Mezei Zsolt alpolgármester is, aki megnyitójában nemcsak abbéli reményének adott hangot – több személyes emlék felelevenítését követően –, hogy ezzel a programmal kifejezi a város, hogy büszke a múltjára, a kultúrájára, a közösségeire, de azt is megpendítette, hogy idővel a Sugárúti Fesztivál akár a Dunaújvárosiak Világtalálkozójává is válhat.

 

Nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

 

Nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

 

Már a délelőtt remek kínálattal csalogatott – a Muki-túrától a közös kajálásig, a József Attila Könyvtár kitelepülésétől a régi játékokig vagy éppen a Duna Kosár mini piacáig lehetne sorolni a választékot –, de igazán a délutáni kavalkád húzott nagyot.

Különleges volt a Sugárúti Fesztivál abban a tekintetben is, hogy több intézmény, szervezet vette ki a részét a megvalósításból: a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D), a József Attila Könyvtár, az Intercisa Múzeum, és a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog mellett a budapesti Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Valyo – Város és Folyó Egyesület is sokat tett a program sikeréért.

A dunaújvárosi eseménysorozat a DANUrB + Program és Dunaújváros önkormányzata támogatásával valósult meg – a DANUrB+ EU-s támogatással létrejött nemzetközi projekt, amelynek célja, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a Duna menti közösségek között, felfedve a régió egyedülálló szépségét, kulturális- és épített örökségét. A Vasmű úti programokat a Future Perfect – Építészfesztivál részeként rendezték meg, amelynek központi helyszíne a Szalki-sziget volt.

A Sugárúti Fesztivált a helyi kulturális szervezetek és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közösen szervezték meg – azzal a nem titkolt céllal, hogy a következő években egyre többen és többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

 

Nagy sikert aratott a múltidéző csatangolás a Vasmű úton

 

Aki bekapcsolódott a játékokba, városismereti sétára indult, részt vett a vendéglátóhelyek teraszára szervezett zenelánc koncertsorozatán, beöltözött a felvonulásra vagy éppen beült a Kortárs Művészeti Intézet volt presszójában rendezett Dr. Dzseki és Mr. Háj Só programjára, ahol Boda András és Nyulasi Zsolt vendégeként két jeles közéleti szereplő, Almási Zsolt, a város első demokratikusan megválasztott polgármestere, Dunaújváros Díszpolgára, valamint dr. Tóth István nyugalmazott címzetes főjegyző mesélt az életéről, vagy végül meghallgatta az Almasi Music koncertjét a Vasmű út legközepén, nos, aki mindezt vagy akár csak egy kis töredékét követte a programnak, azt valószínűleg elbűvölte a kínálat.

Az esemény galériáját itt tekinthetik meg: https://dunaujvaros.hu/sugaruti_fesztival

(fotók: Végh Zoltán)

 

 

  • Létrehozva: 2022. július 6.