fő tartalom

Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

Hírkép: Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

A Lajos-köveknél a tavalyi évhez hasonlóan ismét találkoztak a mohácsi csata emléke előtt tisztelgők. A lovas zarándokokat Barta Endre alpolgármester fogadta a Béke tér közelében lévő emlékhelyen szerda délelőtt.

A lovas csoport II. Lajos seregének mintegy 200 kilométeres útvonalát járja végig lóháton Érdtől Mohácsig – ezen az útvonalon vonult végig a magyar királyi sereg 1526-ban, hogy aztán augusztus 29-én Mohácson összecsapjon a  török sereggel.

Idén már hatodik alkalommal járja be történelmi hagyományőrző lovas csoport az említett útvonalat. A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházy Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a mohácsi csatába igyekvő II. Lajos király serege táborozott, emléktáblákat helyeztek el – innen is a túra célja: felhívni a figyelmet az emlékhelyek sorozatára.

Városunkban ez az emlékhely a Béke tér közelében található, ahol szerda délelőtt Barta Endre alpolgármester fogadta a huszár bandériumot.  

– Ha több száz évvel ezelőttig megyünk vissza az időben, tudjuk, hogy településünknek már akkor is volt múltja, és mindaddig amíg ezt meg tudjuk őrizni, tovább tudjuk adni, ez így is marad. Éppen ezért, amikor ennyi fiatal van itt, mint ezen a délelőttön, akkor ez azt is jelenti, hogy akár 10 vagy 20 év múlva is lesz, aki átveszi ezt a stafétát, és ápolja majd hagyományainkat, őrzi történelmi értékeinket.

 

Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

 

Varga Zsolt, Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi  őrszolgálat vezetője elmondta: a zarándoklathoz bárki csatlakozhat, a  lóháton megtett mintegy 200 kilométeres zarándoklat célja egy túra útvonal kialakítása, amely tiszteleg a csata hőseinek emléke előtt.

- A lovas zarándokok Érdről indultak. Megállnak Ercsiben, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn – ez a túra útvonala, amelyhez bárki csatlakozhat. Bár egy vesztes csatára emlékezünk ilyenkor, ne felejtsük el: van zászlónk, nyelvünk, kultúránk, nemzetünk, hazánk, amit meg tudtunk őrizni a legnagyobb nehézségek ellenére is. A mohácsi csata üzenete ez, hogy talpra tudunk állni.    

A hagyományőrző lovas zarándokok nemzeti színű szalaggal övezték a Béke tér melletti emlékművet, majd útnak indultak a következő állomásig. A Mohácson található emlékműhöz várhatóan augusztus 29-én érkeznek majd a lovasok.

 

Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

 

 

Lovas zarándokok - a mohácsi csata emlékére járják végig II. Lajos seregének útvonalát

 

 

  • Létrehozva: 2022. augusztus 24.