fő tartalom

Tévhitek sora tisztázódik a távhőszolgáltatás körül

Hírkép: Tévhitek sora tisztázódik a távhőszolgáltatás körül

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük.

 

– A kormány döntése alapján mennyivel lesz hidegebb a távfűtött dunaújvárosi lakásokban? – tette fel a kérdést Szabó Zsolt alpolgármester a szeptember 15.-ei  közgyűlésen Dr. Mészáros Lajos, országgyűlési képviselőnek.

A kérdés következtében valósággal elszabadultak az indulatok, parázs vita alakult ki távhő-ügyben, ugyanakkor áttörést is hozott, mert bár arra dr. Mészáros Lajos nem tudott válaszolni, hogy hogyan kell értelmezni az energetikai helyettes államtitkár távfűtött lakásokra vonatkozó korlátozását (lsd. alább) a képviselő válaszában elismerte: a DVG Zrt.-nek kell fizetni a távhő számlát.

–  (…) A mostani jogi helyzet szerint a kormányhivatal határozata alapján a DVG a szolgáltató, és annak kell fizetni. – fogalmazott Dr. Mészáros Lajos.

 

Tévhitek sora tisztázódik a távhőszolgáltatás körül

 

Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint sokkal jobb lett volna ha ennek a kimondására nem kell 14 hónapot várni és rögtön kialakul a politikai egység a Pomázi cégbirodalommal szemben.

– Sajnálom, hogy 14 hónap telt el, hogy ezt kimondja a FIDESZ frakció. (…) Bár hozzáteszem, hogy Lőrinczi képviselő úr szívesen járkál be az ügyfélszolgálatra, és hangoztatja ennek az ellenkezőjét az ott sorban állóknak. Akkor most már jó lenne, ha házon belül tisztáznák, és a háttérben nem adnának ezzel ellentétes információkat.” – fogalmazott a sajtószóvivő.

Pintér Tamás polgármester a közgyűlés után értékelte a testület munkáját, ahol elmondta: először volt hajlandó a dunaújvárosi Fidesz állást foglalni az egyik legfontosabb, a várost érintő kérdésben.

– Végre 14 hónap után egyetértés van. És bár lassan jött a Fidesz döntése, és nagyon sok idegeskedést megspórolhattak volna a városlakóknak, ha a politikai egység hamarabb létrejön, és a Fidesz már tavaly ilyenkor világossá teszi az álláspontját, és nem lapít az ügyben. Én azt mondom: jobb később, mint soha. Nagyon kérem a lakosokat, hogy ez alapján járjanak el a jövőben is, fizessék be a DVG-nek a számlákat, mert ellenkező esetben őket érheti kár.

Majd felszólította a DVCSH Kft.-t, hogy fejezzék be a megtévesztő kommunikációjukat, azonnal fizessék vissza a több száz millió forintot amivel átverték a dunaújvárosi fogyasztókat,  számoljanak el velük, adják vissza a túlfizetéseket, és ne könyveljenek át jogellenesen a távhő és a vízszámlák között. 

 

Tévhitek sora tisztázódik a távhőszolgáltatás körül

 

 

Korlátozná a távfűtött lakások hőfelhasználását a kormány

Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva - közölte az energetikáért felelős államtitkár a múlt heti, 35. Távhő Vándorgyűlésen.

Steiner Attila a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban közölte: 1100 milliárd forint fűtési költséggel számolnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja pedig az, hogy az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele megtörténjen. Ezt, valamint a költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel.

A távhőfillért az elektromos áram árába építik be a nem lakossági felhasználók esetében, és kilowattóránként számolják – vagyis a beruházás költségeit a kormány ezúttal sem vállalja magára, hanem áthárítja.

Arról Steiner Attila sem beszélt, hogy az olcsó orosz gáz és olcsó paksi áram ígérete ellenére miért szálltak el mégis az energiaárak Magyarországon is. 

 

 

  • Frissítve: 2022. szeptember 23.
  • Létrehozva: 2022. szeptember 22.